Rehorst in zijn nopjes

In de alweer  27e  ronde van de onderlinge  schaakcompetitie te Steenwijk zorgde Wim Rehorst voor een daverende verrassing door  de 7 plaatsen hoger staande Martinus Scheeringa te verslaan.  Het betrof een geweigerd dame-gambiet waarin Martinus aanvankelijk  licht overwicht  had maar na de lange rokade  Wim aanvalskansen op zijn koning gaf. Toen  Wim een loper won en vervolgens ook nog met beide paarden ondersteund door de dame  de zwarte koning in het nauw bracht moest Martinus  ook nog een kwaliteit geven en vervolgens was er “geen houden meer aan”.
Gerald Bouw en Gerrit Schoenmaker speelden Engels en omdat Gerald in ontwikkeling wat achterbleef kreeg Gerrit  de open e-lijn in bezit. Nadat Gerald door een penning op dame en koning zijn dame verloor verzette hij zich nog heving maar verder materiaalverlies was fataal.
Ook Frans van den Enden en Yun-Che Hu speelde een damegambiet. Frans liet een pion-vork toe waardoor Yun-Che een stuk won, en de overhand kreeg en kon doordrukken.  Toen Frans daarna bij een afruil ook nog een kwaliteit verloor, was de strijd gestreden.
Geert Duiven werd in de Siciliaan met Oeds Dijkstra opgezadeld met een dubbelpion. Daarvoor kreeg hij wel de open b-lijn . Na algehele afruil kwam er materieel  een gelijke stelling op het bord, maar Oeds  dacht nog mogelijkheden te zien om zijn a-pion tot promotie te voeren.  Toen beide spelers in het toreneindspel foutjes gingen maken, was het tijd om alsnog tot remise te besluiten.
Ingrid Jansen en Auke van Urk kregen in een Pirc na een zet of 10 al zo’n moeilijke en ongebruikelijke stelling dat ze zeeën van bedenktijd gebruikten. Ingrid vanuit haar iets betere witte stelling nog iets meer dan Auke. Een tactisch  remiseaanbod van Auke werd dan ook niet afgeslagen.
Jon Derks had met zwart tegen Roelof Kreulen een scherpe tegenaanval  op Roelofs’koningstelling  op touw gezet en het zich daarmee wellicht moeilijker gemaakt dan nodig was. Enkele malen neigde de stelling naar remise, maar uiteindelijk trok Jon aan het langste eind.
Frans van Emst  speelde een ongeinspireerde Hollandse opening tegen Bert van Steenbergen, die daardoor meer ruimte voor zijn stukken kreeg. Toen Frans ook nog verzuimde het centrum op te ruimen nam zwart de d-lijn in bezit om die niet meer af te staan. Wit won weliswaar nog een pion maar zette daarmee een van zijn torens buitenspel en kon vervolgens stukverlies niet meer ontlopen.
In de strijd om de  5e  plaats deed Wolter Visscher goede zaken door in weer een damegambiet in een boeiend partij met dito middenspel  zodanige penningen en matdreigingen  in te vlechten dat Marcus Pliester  zoveel tijd  nodig had om de verdediging te organiseren, dat  hij uiteindelijk mede door tijdnood moest capituleren.
Mede door deze uitslag is wel duidelijk dat in de playoffs om het clubkampioenschap naast regerend kampioen Dick Stavast,   ook Auke van Urk, Jon Derks en Bert van Steenbergen zullen acteren.
De overigen kunnen zich opmaken voor de lentecompetitie .

Komende dinsdagavond 30 maart  wordt de 3e en laatste ronde van het Rapidtoernooi gespeeld. Op het spel staat de Rapidwisselbeker, nu nog in het bezit van Waheeb Qatina.
Ook  andere schaakliefhebbers zijn die avond  - die het karakter heeft van een “open avond”welkom om aan het rapidschaak deel te nemen.Opgave vooraf is wenselijk – bij Auke van Urk, 0521-514975 of vanurkdegroot@versatel.nl , doch niet absoluut noodzakelijk.