Steenwijk 2 klopt de kampioen en wordt tweede

Het tweede Steenwijker Schaakteam is er in geslaagd de laatste bondswedstrijd winnend af te sluiten en daarmee op de tweede plaats te eindigen. Tegenstander Bakkeveen was weliswaar al verzekerd van het kampioenschap, maar trok ook in de uitwedstrijd te Steenwijk alle registers los. Tegen de afwezigheid van de hoogstgeklasseerde Steenwijker speler – Ingrid Jansen vanwege reeds 3x invallen in het eerste team – stond de afwezigheid van de topman van Bakkeveen, zodat beide teams met een gelijke handicap begonnen aan de schaakavond.

Yun-Che Hu was als gebruikelijk het eerst klaar. Na een aanvallend begin kwam hij tegen Sieb Hazenberg slecht te staan met een dubbelpion en 2 pionnen minder. Yun-Che bleef  vervolgens attent en kon met een paardvork op de koning een pion terugwinnen, waarna hij nog net op tijd ook de veropgerukte vijandelijke pion kon elimineren, waarna het remise werd.
Roelof Kreulen speelde met wit  Engels waarin Douwe Galama aanvankelijk de goede verdediging vond maar op de 18e zet een stuk verspeelde.  Roelof voerde met een veropgerukte pion op de c-lijn  de druk op de zwarte koningsstelling op,  en dat leidde voor hem tot ofwel promotie van de pion of mat, zodat zwart opgaf.
Oeds Dijkstra  nam met zwart in de Taimanov variant van het  Siciliaans al snel het initiatief over van Jelle Bergsma  die te laat rokeerde en in een penning kwam, die leidde tot stukverlies.  Na verdere afruil  kreeg Oeds 2 verbonden vrijpionnen en die waren door  zijn tegenstander  niet meer tegen te houden.
Ook Geert Duiven  pareerde in het Koningsindisch de witte aanval voorbeeldig en met een kwaliteitsoffer opende hij de weg voor promotie van een van zijn veropgerukte pionnen, waarna  zijn rivaal Hos van der Mark de vlag streek.

De tussenstand was daarmee op 3,5 tegen 0,5 gekomen voor Steenwijk en gezocht werd naar nog een remise om de wedstrijd in elk geval onbeslist te laten eindigen.
Martinus Scheeringa bood daartoe enkele malen de puntdeling aan aan zijn aanzienlijk hoger gekwalificeerde tegenstander Gerrit Meppelink,  doch deze had Martinus gedwongen de rokade  uit te stellen en meende met het offer van een toren tegen paard + pion, een doorslaggevend aanval te hebben opgezet en weigerde. Tegen de eerste tijdcontrole kon Martinus een tegenaanval lanceren waarbij zwart schaak  in de hoek op h8 over het hoofd zag en zijn  dame verloor. Met nauwkeurig spel  gaf Martinus dat voordeel niet meer uit handen en neutraliseerde hij de twee vrijpionnen van zwart. Met deze winst boekt  hij niet alleen veel elo-winst maar was de winst voor het Steenwijker team ook verzekerd.
Eerstebordspeler  Frans van Emst kwam in een Stauntongambiet terecht  en moest lang en nauwkeurig verdedigen op alle dreigingen op zijn koningsvleugel  het hoofd te bieden. Uiteindelijk  resulteerde  dat in kwaliteitsvoordeel voor Dirk Müller  die er echter niet in slaagde zijn vrije f-pion  naar promotie te drukken. Wel had Frans zoveel tijd verbruikt met het steeds weer zoeken naar de juiste voortzettingen dat hij weinig tijd over had toen hij uiteindelijk zijn aanval op de damevleugel kon lanceren.  Met hulp van de koning die eerst de f-pion had opgeruimd  dreigde  Frans te promoveren met zowel  zijn a- als zijn e-pion. Daarbij zag hij in tijdnood snelle winst over het hoofd en  toen het eenmaal zo ver was dat  hij toch dame haalde, waren de luttele seconden die nog aan tijd over waren voor hen te weinig zodat hij voorloor “op de klok”.
Gerrit Schoenmaker kwam in een aangenomen damegambiet tegen Bauke Hoogstra  tot sterke druk op de vijandelijke koning. Een iets te voorbarige paardzet naar e6  kwam hem op verlies van  dat stuk te staan,  in ruil voor een pion. Omdat  Hoogstra in de verdrukking bleef staan, behield  Gerrit  aanvalskansen en  verbruikte zijn tegenstander veel tijd. Hij haalde juist op tijd de 35e zet en toen hij daarna de kans kreeg een paardvork te zetten op koning en dame van Gerrit  was de strijd voorbij.
Jaap van der Hulst speelde  een  onregelmatige, erg gesloten  Caro-Kann  waarin hij lang passief moest blijven. Toen Jaap uiteindelijk de kans kreeg zijn loper te activeren, ging dat ten koste van een  van Jaaps pionnen, maar dankzij het feit dat de loper van Ben de Vries van een andere kleur was kwam ook deze niet verder dan remise.

Het eindresultaat is een prachtige en eervolle 5-3 overwinning op de kampioen van de derde klasse van de Friese Bond waarin het Steenwijker team dit seizoen  speelt.

In de marge van deze bondswedstrijd werden ook nog 4  partijen gespeeld in de interne competitie. 
Jon Derks won van Wim Rehorst  nadat deze een klassiek loperoffer op h7 toeliet. Toen Wim daarop niet adequaat reageerde werd hij in één ruk van het bord gecombineerd.
Gerald Bouw verloor van Wolter Visscher  maar zette een mooie aanval op met paard op d5 en aanval op dame en c-pion.  Nadat Wolter  kon afruilen was het gevaar geweken  en  wikkelde  hij op routine af naar een gewonnen eindspel.
Ingrid  Jansen won van Frans van den Enden die al te  enthousiast zijn stelling open gooide waarmee de ervaren oud-Nederlands kampioene wel raad wist.
In  het Koningindisch flankspel  tussen Bert van Steenbergen met wit tegen Dick Stavast met  zwart  kwam zwart prachtig uit de opening en won hij 2 pionnen.  Menende dat alle voortzettingen tot winst zouden leiden  ruilde hij een wit paard op e5 af, waarna als bij toverslaf alle witte stukken uiterst actief werden. Bert dwong Dick zo alle zeilen bij te zetten om mat af te wenden, maar toen dat lukte kon Dick met een aardige combinatie toeslaan .