Auke van Urk wint Rapidkampioenschap 2010

Op de derde en laatste avond van de rapidschaakcyclus  van Schaakclub Steenwijk waren 14 spelers  en 1 arbiter aanwezig. De  vier na de eerste ronden  hoogstgeplaatste spelers  maakten in een knock-out-competitie  uit wie zich de rapidkampioen van 2009-2010 mag noemen en de overige spelers streden om de vijfde plaats en enkele troostprijzen.
De vier kampioenskandidaten begonnen geheel blanco zonder dat de tot dan behaalde punten een rol speelden. Bij de overigen werd doorgeteld  op het eerder behaalde  puntentotaal.1
Zo moest Yun-Che Hu zijn voorsprong van  een half punt op Josse Gerner en een heel punt op een grote groep spelers met 3 punten proberen te handhaven. Dat lukte hem niet tegenover Marcus Pliester die 4 partijen op rij won – waaronder die tegen Yun-Che – en zich zo met 7 punten naast Yun-Che nestelde. In de beslissingsvluggertjes  liet Marcus zien dat  hij een grote ervaring in tijdnood heeft door de razendsnelle Yun-Che op inzicht 2 x te verslaan. De vijfde plek was daarmee voor Marcus. Wim Reehorst verloor ook maar 1 partij en kwam – evenals Roel Kreulen die zich liet verrassen door een fraai door Frans van den Enden geweven matnet – op 6 punten.
De jeugdige Josse smaakte op zijn beurt weer het genoegen Frans mat te zetten “op de onderste lijn” en met 4,5  punt ervaren krachten als Oeds Dijkstra en Geert Duiven vóór te blijven. Gerald Bouw was de pechvogel van de competitie met 1,5 punt, goed voor de poedelprijs.
Om het kampioenschap had inmiddels Bert van Steenbergen Jon Derks uitgeschakeld door na de reguliere twee partijen  die in 1-1 waren geeindigd het beslissende vluggertje te winnen. Auke van Urk versloeg  op zijn beurt Ingrid Jansen met 1,5 tegen 0,5.
In de strijd om de 3e plaats liet Ingrid  pas echt zien  dat ze ook met aanzienlijk minder  tijd op de klok een gedegen partij op het bord kan zetten  en afronden. Ze won overtuigend met 2-0 van Jon.
De strijd om de 1e plaats  liet na de 2 rapidpartijen de stand 1-1 zien, zodat  2 echte snelschaakpartijen met steeds 5 minuten per speler tussen Bert en Auke nodig waren om de beslissing te brengen.  Bert maakte enkele beslissende fouten waarvan Auke optimaal profiteerde door met 2-0 te winnen en  zo het Rapidschaakkampioenschap 2009-2010  en de bijbehorende wisselbeker te winnen, welke thans nog prijkt in de woonkamer van de vanwege studie niet-meespelende en onttroonde Wahib Qatina.