Ronde 20: Jon Derks ouderwets op dreef

Henk Mante speelde weer zijn vrijzinnige Konings-indiër, waardoor er bij witspeler Rob Rietbergen de indruk kon ontstaan dat wit beter stond. Bij nadere beschouwing bleek dat toch niet het geval te zijn. Zwart kon zich goed verdedigen en het werd potremise.
Eddy Ashness kwam veel te snel met zijn dame naar voren, waarna Jaap van der Hulst die kon insluiten. Eddy probeerde er nog het beste van te maken, maar Jaap kreeg actief spel op de zwarte damevleugel, wat leiden zou tot mat.
Hiermee zijn al dadelijk alle partijen afgehandeld die geen rol speelden voor het klassement. De overige partijen deden dat wel, ook die tussen Dick Stavast en Gerald Bouw. Het is immers de vraag of Dick in verband met zijn lange afwezigheid aan het begin van het speeljaar de top nog tijdig inloopt om mee te kunnen doen in de play-offs. Momenteel staat hij 11e, hij heeft nog wat klimwerk te verrichten! Tegen Gerald bracht Dick een bekend stukoffer. Gerald wist een directe nederlaag handig te vermijden, maar was op den duur toch kansloos tegen de witte aanval.
Helemaal bovenaan kreeg Auke van Urk de puntjes wel erg makkelijk in de schoot geworpen. Roelof Kreulen maakte een beoordelingsfout, hij meende een stuk geforceerd te zullen verliezen, wat helemaal niet waar was, en gaf volstrekt onnodig en voorbarig op. In de nabeschouwing spraken de spelers nog lang na over hun 'Unvollendete'.
'Alles of niets,' klonk er plotseling uit de mond van Oeds Dijkstra, ter begeleiding van een loperoffer tegen Frans van Emst. Oeds kreeg er twee pionnen voor terug, maar die moest hij toen zijn aanval niet doorsloeg, weer netjes inleveren, zodat hij in een eindspel kwam met een volle loper achter. En dat was niet te houden.
Martinus Scheeringa wist Bert van Steenbergen zo'n hoofdpijnstelling te bezorgen dat Bert blij was toen Martinus een remisevoorstel deed. Een mooi resultaat voor Martinus, waarmee hij een voorlopige 6e plaats van Oeds overneemt.
Jon Derks speelde een Wolga-gambiet tegen Marcus Pliester. Marcus weigerde aanvankelijk maar nam in tweede instantie toch weer aan. En dat had hij beter niet kunnen doen tegen een Jon Derks die ouderwets op dreef was. Zwart kreeg zeer actief spel. Wit moest het ene gat met het andere vullen. Het retourneren van de pion hielp niet genoeg, wit kreeg nu meerdere zwakke pionnen. Zwart hield de druk permanent op de ketel, kwam weer een pion voor en drong op met twee verbonden vrijpionnen in het centrum. Een verloren partij voor wit. Na zijn overwinning van vorige week tegen koploper Auke, gooit Jon dus opnieuw hoge ogen.