ronde 17: Auke scoort met voorbereide variant

In de 17e ronde van de onderlinge competitie van de Schaakclub Steenwijk verdedigde Geert Duiven zich met het Konings-Indisch tegen de d4-opening van Gerald Bouw. Geert speelde volgens het boekje door zijn zwarte koningspionnen naar voren te sturen, en alle verzet van wit ten spijt: de aanval trof doel en wit ging mat.
Frans van Emst opende zoals meestal met f4. Jaap van der Hulst maakte er een soort Pirc van, waarop Frans, die de boel gewoonlijk dicht houdt, alle bekommernis om de veiligheid van zijn koning van zich afschudde en een mooie aanval lanceerde. Jaap had gehoopt op tegenkansen, maar vergeefs!
Eddy Ashness en Henk Mante speelden Siciliaans, maar met afwijkingen, waardoor het nog lang onrustig bleef in het centrum. Uiteindelijk besliste niet de strategie maar de taktiek. Henk maakte op slimme wijze het materiaal buit dat hij voor de overwinning nodig had .
Marcus Pliester nam Rob Rietbergen in een ijzeren greep. Rob deed wat hij kon maar moest lijdelijk toezien hoe Marcus tergend langzaam terrein veroverde voor zijn zwarte b-pion, die uiteindelijk inderdaad kon promoveren. Rob moest een loper geven om die dame onschadelijk te maken en gaf uiteindelijk op.
Martinus Scheeringa en Oeds Dijkstra speelden een lange partij, waarin de strijd pas na de 25ste zet in volle hevigheid ontbrandde. Het kon alle kanten op, maar Oeds trok ditmaal aan het langste eind toen hij via een venijnige combinatie de witte dame won.
Jon Derks en Roelof Kreulen speelden een lange partij waarin het ging om kleine verschillen. Jon wachtte geduldig tot hij een ge├»soleerde zwarte centrumpion kon oppeuzelen. Maar het materiaal was intussen zodanig uitgedund dat de winst slechts na veel laveren kon worden binnengehaald en dat nog enkel bij de gratie van een verdeding die niet helemaal optimaal was. Het werd dus maar een hele nipte winst voor Jon.
Auke van Urk tenslotte, had een akelig giftig variantje voorbereid tegen de lijfopening van Dick Stavast, de Philidor-verdediging. Dick slaagde er achter het bord niet in om de beste voortzetting te vinden en kwam na het loperoffer op f7 in een uitzichtsloze situatie terecht en gaf op.