Winst voor derde team

De oudjes doen het goed

Teamcaptain Oeds Dijkstra had zijn derde  team (toevallig ?) volgens leeftijd opgesteld met de junior Bert Dassen, 67 nog maar, aan bord 1 , Roelof Kreulen en Charrel Brandenburg van 77 aan 2 en 3 en hijzelf als nestor van 78 aan bord 4. De tegenstanders uit Drachten waren, met uitzondering van hun 1e-bordspeler, een jonkie van nog geen 50, ook eerbiedwaardige zeventigers.  Aan alle vier de borden werd volop strijd geleverd.


De eerste beslissing viel aan bord 1 , waar Bert op den duur niet tegen de dreigingen van zijn tegenstander bestand bleek. De stand werd gelijkgetrokken door Oeds, die de hele partij de overhand had gehad en een pionnetje had buitgemaakt. Er bleef een spannend eindspel met ieder twee torens en nog een loper van ongelijke kleur over, waarin de zwarte koning opeens midden tussen zijn eigen pionnen in een matnet verstrikt raakte. De partij van Roelof  verliep ook gunstig voor Steenwijk. Roelof kwam goed uit de opening,  won een pionnetje, kreeg er later nog een min of meer cadeau en in het toreneindspel dat resteerde gaf Roelof zijn tegenstander geen kans meer. Dat was dus 2 – 1 voor Steenwijk met nog 1 partij te gaan.
Dat was een erg spannende partij, waarin Charrel  wel goed kwam te staan , maar in de slotfase materiaal verspeelde na een dubbele aanval van de vijandelijke dame op een loper en een toren van Charrel. Gecompliceerde verwikkelingen leidden uiteindelijk tot een eindspel waarin Charrel een dame en een heleboel pionnen had tegen twee torens en een paard voor zijn tegenstander. Zulke partijen met ongelijksoortig materiaal zijn vaak extreem moeilijk en kunnen tot alles leiden, gelukkig voor Steenwijk ook tot remise en daarmee was de 2½ - 1½- overwinning een feit. De gedetailleerde uitslag was :

1
Bert Dassen
Berend Brouwer
0 – 1
2
Roelof Kreulen
Jaap te Velde
1 – 0
3
Charrel Brandenburg
Jaap van Zon
½ - ½
4
Oeds Dijkstra
Albert Jan Meijer
1 – 0

Einduitslag
2½ - 1½