Spectaculaire dinsdagavond met vele misslagen

 

 Op de borden van Roelof Kreulen en Jan de Smidt en Jaap van der Hulst en Geert Duiven werd  het spel  ook nog tamelijk  regulier gespeeld,  al  verloren beide witspelers. Roelof  kwam in een tactische stelling terecht waarin hij verlies van of een stuk of  een pion plus rokade moest accepteren.  Hij koos de laatste  en dat werd hem fataal omdat hij eigenlijk met een toren minder speelde. Jaap  had ditmaal geen succes met zijn Colle-opening  omdat Geert een winnende aanval via een  sterke vrijpion  in handen kreeg.  Jaap de Koning had  tegen Gerald Bouw al  een pion en kwaliteit gewonnen toen  deze zich vergiste  en pardoes ook nog een vol paard weggaf.  Daarmee was het uit.  Dat had het ook al lang in het voordeel van Yun-Che Hu tegen Frans van Emst moeten zijn toen de  laatste veel  te enthousiast de damevleugel  in bezit nam en daarmee  zijn zwarte loper opsloot  en   korte rokade verspeelde.  Op meerdere wijzen was  de stelling volkomen gewonnen voor wit  maar die koos  nu net die ene voortzetting die tot paardverlies leidde. Frans gaf het cadeau  niet meer uit handen.  Op het bord van Roel Kreulen en Ingrid Jansen ook een misgreep: Ingrid had weliswaar het loperpaar verworven, maar een gedwongen pionzet – na aanraken – gaf haar een doorslaande aanval. In vliegende tijdnood  waarin Ingrid niet meer noteerde, verspeelde Roel  zijn dame en viel de zwarte vlag, naar men aanvankelijk  meende  op 34 zetten. Na uitvoerige  reconstructie bleek  echter dat Roel  de 34e zet niet genoteerd had  omdat ook hij razendsnel  had gezet in een poging alsnog op tijd te winnen. Ditmaal had Ingrid de klok dus wel verslagen met ook nog een winnende stelling. 

Jon Derks en Marcus Pliester speelden  na  geweigerd Damegambiet  een moeizame laveerpartij  die Jon kon openbreken met het  onweerlegbare bezit  van  de a-lijn.  Het pionneneindspel  met goede tegen slechte loper kwam hem bekend  voor uit de wedstrijd tegen WES  waarin hij de partij weggaf. Ook Marcus bouwde een verdediging op waarin hij steeds voldoende tempi  had om alles gedekt te houden, en Jon neigde al naar een remise, toen hij  besloot nog een  laatste poging  te doen  door loperruil  aan te bieden. Dat zou ook tot remise geleid hebben, maar zijn tegenstander schrok in tijdnood daarvoor terug  waarna  Jon's koning de vijandelijke stelling kon binnenlopen.

Auke van Urk en Henk van Dijk weken snel af van bekende paden en speelden een opening "zonder naam". Dat kostte ook nu weer zeeën van tijd. Auke kwam uiteindelijk met wit  veel  beter uit de beginfase waar Henk met inactieve stukken  bleef zitten. Toen uiteindelijk een eindspel  van actief paard tegen slechte loper  bereikt  werd,  kon Henk het niet meer houden

Martinus Scheeringa  speelde ook tegen Bert Dassen  zijn  Grob-opening. Hij raakte eerst twee, later een pion achter, maar had actiever  spel. Dat vergde bij Bert veel  denktijd en toen hij  in tijdnood en op de c49ste zet vanuit  het niets een toren weggaf,  was het gedaan.

Jelmer de Goede hield zeer lang stand tegen Oeds Dijkstra die weliswaar een  pion winst behaald had, maar niet goed  zag hoe hij de verdediging kon slechten. Het remiseaanbod dat hij  deed had Jelmer dan ook  moeten accepteren,  omdat  zijn stelling  onvoldoende  was voor winst, maar zoals het een jonge hond betaamt ging Jelmer door … en verloor  na een misgreep die een paard kostte het eindspel.