Spannende schaakstrijd in Steenwijk

Na vijf jaar in de lagere regionen maakt het 1e team van de schaakclub Steenwijk dit seizoen zijn rentree in de promotieklasse van de FSB. De eerste wedstrijd was tegen de oude rivaal Heerenveen. Bij aanvang  waren er wat sippe gezichten, want eerstebordspeler Dick Stavast  was verhinderd, wat betekende dat verder iedereen een wat sterkere tegenstander trof dan gepland. Bert van Steenbergen werd daar hardhandig mee geconfronteerd toen hij zich in een bekende variant van het Spaans wat passief opstelde. Tegenstander Arjan Pragt kreeg daardoor een machtig geposteerd paard diep in de witte stelling, een zg. octopus met tentakels naar alle kanten. Dat kostte eerst een pion en toen daarna ook nog mat dreigde gaf Bert op.

Marcus Pliester van Steenwijk kwam met zwart tegen Klaas Abma  een beetje gedrukt te staan, maar het witte overwicht was niet zodanig dat er winstkansen waren. Wel moest Marcus voortdurend offerwendingen op h7 en g7 het hoofd bieden. Hij deed dat bekwaam en na 22 zetten bood zijn tegenstander remise aan.

Wolter Visscher leek aan bord 6 in blakende vorm. Vanuit de opening  (doorschuifvariant van de Caro-Kann ) hield hij zijn tegenstander Bas van der Zwaag in de houdgreep. Dat leverde een paar pionnetjes en een zo op het oog gewonnen stelling op. De Steenwijkers hadden er dan ook het volste vertrouwen in dat Wolter deze klus wel zo klaren. Maar toen overzag hij een venijnige riposte van de Heerenvener, die hem in één klap een verloren pionneneindspel opleverde. Zo stond Steenwijk dus met ½ - 2½ achter en diverse stellingen stonden niet al te florissant. Auke van Urk bijvoorbeeld had aan bord 1 een foutje gemaakt in de opening, die hem een pion kostte. Hij besloot om op complicaties te spelen en had daarmee succes toen tegenstander Ferdi van Bavel een loper afruilde die nodig was om belangrijke velden in zijn eigen stelling gedekt te houden. Met een paardvorkje maakte Auke een kwaliteit buit en wikkelde af naar een vrij eenvoudig te winnen eindspel. Jan Bijker maakte aan bord 7 na vele jaren zijn rentree in het 1e van Steenwijk. In de onderlinge competitie was hij tot dusverre nog niet al te zwaar op de proef gesteld, maar van Heerenveenspeler Rinze van den Berg kreeg hij een opening voorgeschoteld waarin hij zich geen raad wist. Dat leverde hem een allerbelabberdste stand op met  twee stel zwakke dubbelpionnen en ook nog twee pionnen achter. Gelukkig voor hem ging zijn tegenstander in het verre eindspel in de fout, waarna in wederzijdse tijdnood tot remise werd besloten. Hein van der Wijk uit Heerenveen heeft als specialiteit een gambiet-variant, die hij zelf de hara-kiri-opening noemt. Die probeerde hij ditmaal aan bord 3 uit op Jon Derks, die er niet helemaal adequaat op reageerde, met als gevolg dat Jon urenlang onder geweldige druk kwam te staan. Hij moest tot het uiterste gaan om ieder gaatje dicht te houden, maar slaagde er wonderwel in om alle dreigingen te pareren.

Met nog maar weinig tijd op de klok sloeg van der Wijk eerst nog een remise-aanbod van Jon af, maar even later kwam hij er in arren moede zelf mee. Jon, die inmiddels een gezonde pion meer had, nam hier met het oog op de doorstane spanningen genoegen mee.

Aan bord 4 maakte Stef van Kesteren zijn FSB-debuut in Steenwijk 1. De dame van tegenstander Tjeerd Siblesz kwam kort na de opening enigszins in de knel te staan, maar toen die op het nippertje wist te ontsnappen bleef er een stelling over die geen van beiden meer winstkansen bood. In een viertoreneindspel met ieder nog twee pionnen op de koningsvleugel werd tot remise besloten.

Al die uitslagen betekenden dat met slechts één lopende partij Steenwijk nog steeds achter stond, 4-3 was de tussenstand. Invaller Frans van Emst had tot even voor negenen moeten wachten op zijn tegenstander Frans van Dam, die onderweg naar De Oerthe in Steenwijk op dwaalwegen gekomen was. De Heerenvener begon daarom met een forse tijdsachterstand maar begon onmiddellijk een energieke actie met dame en torens op de damevleugel.

Dat gaf Frans van Emst de gelegenheid met succes zijn aanval op de zwarte koningsstelling te richten. Het leverde hem een gedekte pion op g7 op. De dreigingen die dat met zich meebracht dwongen zwart een dame te geven voor een toren + een stuk, maar ontsnappen kon hij niet. Hij raakte verzeild in een matnet en gaf op. 4 – 4 als eindstand dus, een verdienstelijk resultaat voor de Steenwijkers.

 

1

Auke van Urk

Ferdi van Bavel

1 - 0

2

Bert van Steenbergen

Arjan Pragt

0 - 1

3

Jon Derks

Hein van der Wijk

½ - ½

4

Stef van Kesteren

Tjeerd Siblesz

½ - ½

5

Marcus Pliester

Klaas Abma

½ - ½

6

Wolter Visscher

Bas van der Zwaag

0 – 1

7

Jan Bijker

Rinze van der Berg

½ - ½

8

Frans van Emst

Frans van Dam

1 - 0

 

Einduitslag

4 - 4