2eTeam

Het tweede team van Schaakclub Steenwijk heeft afgelopen dinsdag thuis tegen Sneek 4 een zeker lijkende overwinning uit handen gegeven. Ook de beide snelschakers Yun-Che Hu en Rody Holtrop namen deze keer de tijd, en duurde het lang voordat er enige tekening in de strijd kwam. Het was uiteindelijk toch Yun-Che die de eerste uitslag scoorde. In een partij die als een Franse Siciliaan gekenschetst kan worden hield hij aan de opening een pluspion over. Daarna liet hij echter onnodig zijn damevleugel oprollen, en kwam hij in een eindspel met twee pionnen achter. Remiseaanboden over en weer werden afgewezen, maar uiteindelijk kwam Yun-Che erg gelukkig weg met remise door tijdnood van Maurits Ypma.
Nagenoeg gelijktijdig scoorden nieuweling Rody Holtrop en nestor Oeds Dijkstra het volle punt. Rody had zijn partij zorgvuldig opgebouwd en hield de lijnen lang gesloten. Hij gaf zijn tegenstander Hofman geen enkele kans, terwijl hij zelf aanstuurde op een doorbraak op de damevleugel. Toen die eenmaal een feit was bleek zijn loperpaar superieur. Oeds speelde met zwart tegen Sijbe Smid een Spaanse partij waarin de strijd langdurig gelijk op ging. Hij sloeg terecht een remisevoorstel af omdat na het middenspel zijn koning centraal op het bord stond en torenafruil de vijandelijke koning terugdrong. Toen Sijbe ook nog een verkeerde loperzet deed scoorde Oeds met promotie van zijn veropgerukte pion.
De tussentijdse 2,5-0,5 voorsprong voor Steenwijk werd tenietgedaan doordat Martinus Scheeringa tegen De Jong weliswaar aanvankelijk gelijk kon opgaan, maar op de 18e zet verzuimde de dames te ruilen, waarna hij een loper verloor en uiteindelijk op de 34e zet de vlag moest strijken, en doordat Ingrid Jansen met zwart in een Nimzo-Indische partij tegen Bosma  zoveel tijd voor de eerste 12 zetten gebruikte dat ze weliswaar aardig uit de opening kwam, maar in latere tijdnood niet de sterkste voortzetting kon bedenken op een mooi torenoffer  van wit waardoor ze "stikmat" ging.
Frans van Emst kwam aan bod 1 tegen Dirk Meijer maar moeizaam  uit de Hollandse verdediging. Toen Meijer dacht daarvan gebruik te kunnen maken met de e4-opstoot kostte hem dat die pion, waarna het zwarte paard langdurig dreigend bleef op dat centrumveld. Na een tweede pionnen- winst voor Frans had het eigenlijk uit moeten zijn, maar Dirk won één terug. Toen hij vervolgens echter genoodzaakt werd de kwaliteit te geven om torenverlies te voorkomen, kon Frans afwikkelen naar winst.
Met een voorsprong van 3,5 tegen 2,5 en nog 2 borden te gaan, leek teamverlies eigenlijk  uitgesloten. Jan Bijker verloor in de opening een pion, maar zette een scherpe mataanval op die helaas werd SakeJan Velthuis alleen kon afweren door dameruil aan te bieden. Jon koos voor behoud van zijn dame maar dat kostte hem wel een vol paard. Toen Velthuis vervolgens gedwongen werd zijn dame te geven voor 2 torens bereikte Jan weer een zuivere remisestelling maar in zijn verlangen naar meer nam hij een "vergiftigde" pion en kon hij opgeven. Alle  hoop was vervolgens gevestigd op Jaap van de Hulst die tegen Maarten van Steinvoorn een mooie pluspion op de koningsvleugel had verworven. In een alle-of-niets-poging brak Maarten echter door de pionnenstelling op de damevleugel en remise leek de uitslag. Jaap had echter nog een trucje achter de hand waarmee hij de vijandelijke loper wist te winnen voordat beide spelers tot promotie kwamen. Ondertussen had hij echter zo veel tijd verbruikt dat hij in glad gewonnen stelling door de vlag ging. Zichzelf en de teamleden in treurnis dompelend met een 3,5 tegen 4,5 verloren eerste thuiswedstrijd.