1e Rapidschaakavond

De eerste van de drie Rapidschaakavonden van Schaakclub Steenwijk heeft een verrassende koploper opgeleverd. Ingrid Jansen - toch zeker niet bekend staand om haar snelle beslissingen achter het schaakbord - wist na een "bye" in de eerste ronde haar volgende drie tegenstanders te verslaan, en dat waren beslist niet de minsten.
Ter gelegenheid van de heringebruikname van de speelzaal in Ons Dorpshuis  te Onna was de avond een weekje vervroegd en liefst 18 schakers gaven acte-de-presence. Onder hen de niet-clubleden Josse Gerner en Roel Kreulen.
In de eerste ronde zorgde Roelof Kreulen voor een verrassing door goed gebruik te maken van de tijdhandicap die Wolter Visscher tegen hem had, door op tijd te winnen. Bert van Steenbergen hield Rody Holtrop in bedwang en op de nul, en Yun-Che Hu wist mede dankzij het tijdvoordeel Stef van Kesteren op remise te houden. De overige kanshebbers wisten de scoren. In de tweede ronde ging Martinus Scheeringa ten onder tegen Ingrid Jansen, hield Henk Mante titelverdediger Auke van Urk knap op remise, bezorgde Roel Kreulen Jon Derks een nederlaag, behaalde Wim Rehorst een plusremise tegen Jaap van der Hulst en verzuimde Wolter Visscher om Stef van Kesteren naar een nederlaag te spelen.
In de derde ronde punten voor Gerald Bouw tegen Wim Rehorst ( elk een half) en voor Frans van den Enden, een vol op tijd tegen Martinus Scheeringa. Yun-Che veegde Henk van het bord, Auke deed dat met Roel, Rody met Oeds Dijkstra, Jon met Roelof , Wolter met Jaap, terwijl Ingrid doortastend Bert zijn eerste puntverlies bezorgde.
In de vierde ronde kwamen de koplopers tegen elkaar te spelen en gaf  Yun-Che voordeel uit handen tegen Ingrid waardoor deze haar 4e punt kon pakken en haar ongeslagen  status kon handhaven. Ook Auke handhaafde de ongeslagen status door Bert zijn tweede nederlaag te bezorgen en Roel moest tegen Rodys samenwerkende torens genoegen nemen met remise, ondanks fors materiaalvoordeel. Frans kon tegen Jon geen potten breken en Henk stond Wolter een genadige remise toe.  Wim Rehorst rechtte nog éénmaal de rug en bezorgde Oeds een slechte avond, terwijl Martinus zich herstelde tegen Roelof en Gerald tegen Jaap geen verdere punten kon bemachtigen.
Na de eerste avond voert Ingrid Jansen dus fier de ranglijst aan met 4 uit 4, vóór Auke van Urk met 3,5 en Jon Derks met 3.  Gastspeler Roel Kreulen en de tweede snelschakers Yun-Che Hu en Rody Holtrop delen de vierde plek met 2,5 en Bert van Steenbergen, Henk Mante, Wolter Visscher, Frans van den Enden, Wim Rehorst en Martinus Scheeringa mogen nog hoop koesteren met een 50%-score. Stef van Kesteren moest wegens vroege arbeid na 2 ronden afhaken en kan met 1 uit 2 ook nog voor een passend vervolg zorgen. Josse Gerner, die ook 2 partijen speelde, wist in tegenstelling tot vorig seizoen niet te scoren, en Jaap van der Hulst (1,5), Oeds Dijkstra (1), Roelof Kreulen (1) en Gerald Bouw (0,5) zullen in de 2 volgende Rapidavonden  maximaal van hun tijdvoordeel tegen de hogergeplaatsten gebruik moeten maken in de onderlinge strijd  de rode lantaarn te ontlopen.