Rody Holtrop blijft bovenin meedraaien

 

 

Naast de FSB-wedstrijd van het 1e team stonden er in de onderlinge competitie ook nog 5 partijen op de rol.

Vier daarvan werden noodgedwongen gespeeld in het op één na kleinste kamertje van De Oerthe, alleen Jaap van der Hulst en Roelof Kreulen schaakten in de gewone speelzaal. Jaap moest nl. als wedstrijdleider een oogje in het zeil houden bij Steenwijk – Heerenveen.

Dat verhinderde hem niet om tegen Roelof  in de opening een pionnetje aan te pakken, een voorsprong die hij bijna de hele partij vasthield. Op immaterieel gebied ging het hem echter minder voor de wind, Roelof  kreeg een mooie stelling en Jaap kwam met zwart enigszins in de verdrukking. Wel kon hij een matdreiging nog pareren, maar een foute loperzet kostte hem een toren en noopte hem tot opgave. Zoals de verwachting was, was de partij tussen Yun-Che Hu en Rody Holtrop snel afgelopen. Niet door gebrek aan strijdlust, maar omdat beiden tot de snelle beslissers horen. In een eindspel met een pion meer bood Rody remise aan. Dat werd geaccepteerd en daarmee handhaaft Rody zich keurig in de hoogste regionen.

Gerald Bouw kwam tegen Gerrit Schoenmaker al vrij snel helemaal klem te staan. De activiteit van de zwarte stukken leidden eerst tot materiaalwinst en uiteindelijk tot mat.

Frans van den Enden kwam tegen Martinus Scheeringa met zwart in een aangenomen damegambiet goed uit de opening. In het middenspel blokkeerde hij echter door een ongelukkige paardzet zijn eigen stukken. Martinus profiteerde hiervan door via een pionopmars naar d5 een stuk te winnen. Toen Frans even later gedwongen was een dame te geven voor een toren was er geen houden meer aan. Martinus promoveerde een pion tot toren en gaf daarmee mat. Geert Duiven kwam het Russisch tegen Wim Rehorst goed uit de opening, maar een offer op f7 gaf hem toch onvoldoende compensatie. Er resulteerde een eindspel van toren + pion tegen loper + paard , waarin nog spectaculaire situaties gecreëerd werden. Vermoeid van alle opwinding werd tenslotte tot remise besloten.