Vijfde ronde KNSB


 Prachtige schaakmiddag in Onna


Met 48 schakers en 2 officials “volle bak” in Onna waar de drie schaakteam van het samenwerkingsverband Heerenveen-Steenwijk-Wolvega (Tjonger-Aa-Linde) TAL  in de vierde ronde van de landelijke KNSB-competitie hun tegenstanders  ontvingen. 

TAL3 dat tot nu toe zonder punten bleef ontving Haren, TAL2 dat evenals TAL1 speelt in klasse 4A moest proberen Emmen punten af te snoepen nadat TAL1 eerder tegen die tegenstander  niet verder kwam dan remise. En TAL1 tenslotte moest winnen van Schaakwoude uit Damwoude om in het spoor te blijven van koploper Philidor uit Leeuwarden. De spelers van TAL3 lukte het niet een punt te veroveren. Met 3-5 werd verloren en daaraan konden Ingrid Jansen, Xaveer Blok en Ramon Kuiters namens Schaakclub Steenwijk niets veranderen. Ingrid droeg wel een half punt bij. Het team bungelt onderaan in klasse 5A. TAL2 ging lang gelijk op met Emmen maar toen bij een 2,5 tegen 2,5 stand kopman Jan Velde toch nog verrassend verloor hielpen de twee laatste remises niet meer. Verlies met 3,5-4,5.  Roel Kreulen zorgde voor een vol punt, Dick Teunis voor een half. Henk van Dijk verloor. Na een overwinning en drie verliespartijen staat het team op de achtste plaats van in totaal tien. Bij TAL1 vier Steenwijkers aan de eerste borden. Met winst voor Auke van Urk en drie remises van Dick Stavast, Peter de Korver en Nicolas Jhirad leverden ze een mooie basis voor een 5,5-2,5 zege bestaande uit 3 overwinningen en 5 remises. Ferdi van Bavel (Heerenveen) en Stef van Kesteren (Wolvega)  scoorden ook het volle punt, en Rick Kompaan (Wolvega) en Klaas Abma( Heerenveen) zorgden beiden ook voor een half. Het team blijft tweede met 9 matchpunten achter Philidor met 10. 

---

Kun je schaken bij 8° C? Passen er 50 schakers in Ons Dorpshuis?

Nee natuurlijk, en ja dat gaat best heel goed. De avond tevoren, na zessen en dus wel erg laat om nog een andere zaal te regelen, kwam er een telefoontje dat de verwarming van het dorpshuis niet meer werkte en dat we moesten rekenen op een temperatuur van 8°…. Maar er zou nog verder worden nagevraagd hoe de zaak er precies technisch voorstond. Even later: de ketel werkt in principe wel, maar moet steeds gereset worden als hij uitvalt. We namen de gok. Toen Frans en ik om 12 uur arriveerden was het een redelijke 16°. Met twee ventilatorkacheltjes en de te verwachten lichaamswarmte van 50 personen moest het lukken. De 25 beschikbare tafels werden allemaal ingezet voor 3 groepen van 8 plus een tafeltje voor de wedstrijdleiding. In de analyseruimte werden statafels met barkrukken neergezet. Eén ventilatorkacheltje werd op Ingrid gericht en de andere leverde wat extra warmte aan de analyseruimte. De wedstrijd kwam op gang met een temperatuur die niet veel verder was gekomen dan de aanvankelijke 16° en dat nog na herhaaldelijk resetten van de ketel. Juist tegen de tijd dat spelers het doorgaans koud dreigen te krijgen door lang stilzitten ging de ketel opeens volop aan het werk en werd het nog behaaglijk warm. Een geslaagde gok dus.

De uitslagen van de 3 wedstrijden kwamen tot stand als voorspeld, maar dat was bij TAL 2 lange tijd niet duidelijk. Tegen ESG uit Emmen, waar TAL 1 niet verder dan 4 – 4 gekomen was tegen 7 Emmenaren leek TAL 2 die score te evenaren, en dus eigenlijk te verbeteren, tegen 8 tegenstanders. Een black-out van een van de onzen veranderde een zekere winst in een remise waarna het een minimaal verlies werd.  Maar we konden toch 3,5 bordpunt bijschrijven waarmee de 8e plaats behouden bleef. Het is duidelijk dat we in de 4e klasse niet echt misplaatst zijn, maar de versterkte degradatie maakt dat we nog lang niet zeker zijn dat we er kunnen blijven.

TAL 1 won als verwacht tegen Schaakwoude 2, en wel met 3 keer winst en vijf remises. Omdat Philidor 2 ook won en één matchpunt voorblijft ligt de strijd om kampioenschap en promotie nog steeds open. Philidor 2 heeft nog wel een serieuze tegenstander in het verschiet, nl. TAL 2, al krijgt TAL 1 het daarmee ook nog aan de stok…..

TAL 3 kreeg bij aanvang een punt cadeau, maar de 7 Harenaren wisten toch nog 5 punten te scoren. Ook hier zijn de 3 bordpunten belangrijk en kunnen het verschil maken. De sterkste tegenstanders hebben we nu gehad. Wel is er een tegenslag: de andere degradatiekandidaat Sissa 3 wist wel te winnen. Er moeten dus nog wel een paar matchpunten behaald worden willen we het redden.









 Overzicht van de "volle bak" gisteren in Onna waar zowel TAL1 als TAL2 als TAL3  tegenstanders ontvingen !  (foto 's gemaakt door Bas van der Zwaag)