Spanning in de play-offs

In de play-offs is het heel wat spannender dan in de voorgaande afleveringen, vooral doordat Dick Stavast dit jaar probeert het clubkampioenschap van Sneek te behalen. Op dit moment zijn er vier spelers met ieder 2½ punt, Auke, Michiel, Henk en Jon, waarbij het wel zo is dat Auke en Michiel hun onderlinge partij nog moeten inhalen. 
Michiel raakte zijn 100% score kwijt tegen Henk, in een merkwaardig type Schotse opening, waarbij Henk de beste pionnenstelling had, maar Michiel het actievere spel. In het middenspel kwam de dame van Henk een beetje in het nauw en was hij gedwongen die af te ruilen, waarbij de zwarte pionnenstelling weer wat beter werd. Het ontstane eindspel bood geen van beide duidelijke winstkansen en de vrede werd getekend. 
Jon kwam in een koningsindische opening iets actiever te staan tegen Geert. Toen Jon dreigde de zwarte stukken nog verder terug te dringen koos Geert voor een radicale oplossing, een stukoffer tegen twee pionnen. Om de zwarte aanvalskansen te beperken ruilde Jon flink wat stukken af en toen hij ook nog een vrijpion wist te creĆ«ren was het pleit wel beslecht. 
Jan koos tegen Auke voor de Italiaanse opening. Hij sloot het centrum af en er ontwikkelde zich een spannende strijd met wederzijdse tactische mogelijkheden. Jan verzwakte zonder noodzaak zijn koningsstelling en toen hij verzuimde een zwarte pion op f4 te slaan kon Auke juist dankzij die pion een gevaarlijke koningsaanval opzetten die hem winst opleverde. 

In de lentecompetitie versloeg Ingrid ondanks haar beperkte bedenktijd Olivier, die zich wat passief opstelde, een gevaarlijke penning op zijn dak kreeg en uiteindelijk mat ging. 
Yun Che tegen Bert werd een Franse doorschuifvariant met een furieus aanvallende Yun Che. Bert verdedigde zich actief door de f-lijn te openen en daar torens te verdubbelen. De witte aanval sloeg niet door en zwart kreeg enig voordeel, maar na de voorafgaande dollemansrit vond Bert het wel genoeg en bood Yun Che remise aan vergezeld van een drankje. Beiden werden aanvaard. Gerald wist tegen Jaap (de K) in de opening een paard te veroveren, maar liet in het vervolg wat steekjes vallen. Hij verloor het paard weer en ook nog enige pionnen, zijn koning kwam onder druk te staan en op zet 37 gaf Gerald op. 
Oeds speelde de in opening tegen Wolter  wat vaak met dezelfde stukken, terwijl Wolter zich rustig verder ontwikkelde en profiteerde van de gaten, die onvermijdelijk vielen in de stelling van Oeds. Hij won en stuk en wikkelde zonder problemen het eindspel af naar winst. 
De partij tussen Jelmer en Dimitri begon rustig. Dimitri kreeg ten koste van een kwaliteit wat druk op de witte stelling. Toen Jelmer en paard liet afruilen, dat erg belangrijk was voor de verdediging kwam Dimitri gevaarlijk opzetten. Jelmer dacht er nog uit te kunnen komen, maar de zet die hij gepland had kostte hem een toren en daarmee de partij. 
Gerrit is in de lentecompetitie niet erg op dreef. Tegen Charrel kreeg hij aanvankelijk een heel aardige stelling, maaruiteindelijk was het toch Charrel die er met de winst vandoor ging. 
Jaap (vd H) speelde tegen Pieter de Colle-opening. Er ontwikkelde zich een taaie positionele strijd, waarin Jaap met een tactisch trucje een pionnetje veroverde. Dat had nog niet beslissend hoeven te zijn, maar toen Pieter alle zware stukken afruilde en er een pionneneindspel resulteerde bleek dat pionnetje genoeg voor winst voor Jaap. 
Roelof en Martinus speelden een fraaie partij met wisselende kansen. Roelof  had in het begin van de partij veel tijd nodig om iets te verzinnen tegen de aanval die Martinus direkt vanuit de opening lanceerde.

Martinus moest terug en Roelof kreeg het beste van het spel. Maar een misser kostte hem de kwaliteit. Martinus pakte echter niet door, liet zich terugdringen en liep mat