Steenwijk bekert door


Door een 2½ - 1½ - overwinning op Sneek bereikte Steenwijk de laatste vier van de FSB-beker. Doordat  Jan Bijker en Yun-Che Hu zich vlak voor de wedstrijd afmeldden wegens ziekte was Jon Derks gedwongen in te grijpen in het schema van de play-offs en Henk van Dijk en Auke van Urk  met Frans van Emst en Roel Kreulen mee te sturen naar Sneek.
Auke kwam in een koningsindiër met zwart goed uit de opening. De witte stukken konden geen goede velden vinden en een witte loper raakte zodanig op dwaalwegen dat hij met een simpel pionzetje gevangen werd. Met een stuk minder spartelde wit nog wel wat tegen, maar Auke gaf de partij niet meer uit handen. Henk moest zich aan bord 2 lange tijd secuur verdedigen tegen een dreigende koningsaanval en deed dat bekwaam. Zwart realiseerde zich dat hij meer strijdkrachten nodig had voor de aanval en speelde zijn koning naar f7 om zijn tot dan toe inactieve toren van b8 in de strijd te betrekken. Maar het antwoord van Henk, Da7 schaak kostte de Sneker een volle toren en dus de partij. Bij Roel aan bord 3 bleef de stelling na een orthodox damegambiet lang in evenwicht en de strijd leek een voor Roel gunstige wending te nemen toen hij een kwaliteit veroverde. Om de kansen van zijn tegenstander te minimaliseren speelde Roel op dameruil, in de juiste veronderstelling dat zijn materiële overwicht in het eindspel het best tot zijn recht zou komen. Helaas zag hij daarbij een paardvorkje over het hoofd dat dat voordeel weer teniet deed. Er resulteerde een toreneindspel, waarin Roel wat pionnetjes inleverde en dat uiteindelijk verloren ging.
Frans zag zijn f4-opening beantwoord met het Froms gambiet. Doordat Frans het iets te voorzichtig speelde kwam hij in een stelling terecht met maar weinig perspectieven, maar wel met nog steeds die gambietpion voor. Stapje voor stapje ontworstelde hij zich aan de druk en toen hij eenmaal zijn koning via een lange rokade in veiligheid gebracht had en daarmee ook de coördinatie van zijn stukken op peil gebracht had stond hij duidelijk beter , zo niet gewonnen. Maar met een 2-1 stand in Steenwijks voordeel nam hij genoegen met remise en de overwinning voor het bekerteam.