Dick Stavast en Roel Kreulen  gaan met grote voorsprong  aan kop …

 

Halverwege de play-offs  voor het clubkampioenschap 2012-2013 heeft  Dick  Stavast de volle 5 uit 5, en daarmee "een straatlengte"  voorsprong op zijn naaste belager Auke van Urk.  Dick koos tegen Jan de Smidt voor de Philidor-verdediging  en na een ingewikkelde openingsfase leek Jan aan het langste eind te trekken toen hij met c4 zwarts d5 onmogelijk maakte.  Met de breekzet b5  greep Dick zijn kans op de damevleugel  en  nadat  Jan pion b3  verspeelde  streed  hij  een verloren strijd.  Ingrid Jansen kreeg weinig vat op de terughoudende opstelling  van Aukes zwarte stukken in  een  Moderne opening. De rokades werden  uitgesteld en  doordat  Ingrid zowel op de konings- als de damevleugel verzwakkende pionzetten deed,  zou haar koning op e2  fataal in het nauw gekomen zijn  als ze  niet ruim voor de 35ste zet door de vlag gegaan was.  Henk van Dijk en Jon Derks deelden het punt in het Schots, waarin Henk een pion won maar kansen om naar een gunstig eindspel te komen liet liggen.

In de strijd om  de lentetitel  bleek Olivier Vernooy niet opgewassen tegen Roel Kreulen.  Al op de  negende zet verloor hij een loper en met een stuk meer zette Roel  een aanval  tegen de witte koning  op die hij met een paardvork op koning  en dame kon beslissen.  Ook Roel ligt inmiddels  " een straatlengte"  voor, en wel op Jan Bijker die zich na zijn nederlaag  van vorige week tegen de koploper  goed herstelde met een vlotte zege op Jaap van der Hulst. Deze koos voor de Pirc en dacht dat de beide witte paarden die Jan schijnbaar afwachtend op de tweede lijn had opgesteld  zijn centrumopstoot niet konden ondermijnen. Als twee duveltjes uit een doosje  sprongen ze  echter achter de linie en bezegelden snel  Jaaps  nederlaag.  Frans van Emst kreeg de overwinning in de schoot geworpen door Yun-Che Hu die juist op het moment dat zou blijken of  Frans' pionwinst in het centrum  giftig was of niet, een vol paard  wegblunderde  en direct  opgaf.  Martinus Scheeringa rolde in een doortastende partij   met e5 en d5 Roelof Kreulen op, die niet de kans kreeg  zijn  koningsvleugel te ontwikkelen . Na 11 zetten  waren al twee witte stukken verloren gegaan  en op de 19e  zag Roelof geen heil  meer in verder spelen.  Oeds Dijkstra kwam tegen Gerrit Schoenmaker sterk uit de opening maar  verzuimde zijn ruimtevoordeel te benutten door  het centrum  verkeerd open  te breken en zwart het loperpaar te  gunnen.  Toen hij ook nog  de open c-lijn aan de vijandelijke toren liet, stortte zijn stelling in.  Tot tegen middernacht  hield Jelmer de Goede het uit tegen Jaap de Koning die in het middenspel ten koste van een pion een loper won. Jelmer verzuimde met  een piondoorbraak het stuk  terug te winnen, en hield uiteindelijk alleen zijn koning over,  en toen de echte (De)  Koning  dreigde  een van zijn pionnen te laten promoveren  hield  Jelmer het voor gezien. 

LET OP:  Op dinsdag 30 april  is er  GEEN clubavond. Op woensdag 1 mei  worden  de zesde ronde Lentecompetitie plus  de inhaalronde  van de kampioensplay-offs  gespeeld  bij Yun-Che aan de Bultweg.