Jan de Smidt wint tweede partij op rij

De afgelopen jaren is er op de schaakclub wel eens gesomberd over de toenemende vergrijzing van de club. Het perspectief van een groep mummelende oudjes die tijdens de partij achter het bord in slaap sukkelen is, hoe aandoenlijk ook, niet erg hoopgevend voor het voortbestaan van de club. Er moet af en toe gewoon wat vers bloed bij. Sinds vorig jaar lijkt zich een kentering te hebben ingezet. Opeens was daar het jeugdlid Dimitri Delsman, die sinds zijn komst al een enorme progressie heeft geboekt. Dit jaar hebben we er met Jelmer De Goede en Olivier Vernooy liefst twee nieuwe jeugdleden bij gekregen. Olivier moest het op deze tweede speelavond van het seizoen opnemen tegen Dimitri Delsman. Eerst won Dimitri een stuk, even later won Olivier er eentje terug en toen ontstond een ingewikkeld eindspel met aan beide zijden een pion die naar de overkant snelde. In zo'n race telt ieder tempo, want degene die het eerst dame haalt, is meestal de winnaar. Olivier verspeelde twee tempi en kwam te laat. Toch knap gespeeld van Olivier. Het andere nieuwe jeugdlid Jelmer de Goede bouwde een mooie stelling op tegen Jaap de Koning, maar liet zijn loper insluiten op h5 en kon even later opgeven.
Soepele overwinningen waren er voor Frans van Emst, Dick Stavast en Geert Duiven. Frans schoof Gerald Bouw langzaam maar zeker van het bord. Geen speld tussen te krijgen. Dick strafte een te passieve opstelling van tegenstander Oeds Dijkstra af en sloot af met een elegant mat. Geert wist tegen Roelof Kreulen optimaal profijt te trekken van een slecht ontwikkelde loper van zijn tegenstander. Ook de overwinning van Henk van Dijk op Martinus Scheeringa verliep gladjes. Martinus deed in de opening een paar pionzetjes teveel en kon de ontwikkelingsachterstand die hij daarmee opliep, in het vervolg niet meer goedmaken. Een mooie prestatie leverde Jan de Smidt. Met zwart versloeg hij Jaap van der Hulst in het damegambiet. Jaap kent de stellingen die uit deze opening voortkomen als zijn broekzak, dus was het des te opmerkelijker dat Jan enige bressen wist te schieten in de stevige witte opstelling. Hij won een kwaliteit en de partij. Misschien is het te vroeg voor een prognose, maar één ding is zeker : Jan is niet van plan om voor spek en bonen mee te doen aan deze competitie.
Jan Bijker opende zijn partij met c2-c4, normaal gesproken de openingszet van zijn tegenstander Jon Derks. Jon kon het grapje wel waarderen. Er ontstond in het middenspel een gelijke stelling. Toen was het de beurt aan Jon om een grapje uit te halen. Hij bood een pion aan waar een luchtje aan zat. Toch was de verleiding voor Jan Bijker te groot en hij hapte toe. Hij begaf zich daarmee op glad ijs. Op zulk ijs is de kans op uitglijden groot en dat was precies wat gebeurde. Wit verloor een stuk en hield een belabberde stelling over.
Tenslotte de twee remisepartijen van de avond. Gerrit Schoenmaker en Wolter Visscher schoven de stelling in het centrum potdicht. Toen beide spelers inzagen dat ze met een doorbraak op de flank alleen zichzelf in gevaar zouden brengen, was de vrede snel getekend. Yun Che Hu en Roel Kreulen kloven hun partij tot op het bot af, maar slaagden er geen van beide in om definitief door de verdediging van de ander te breken.
Het belooft dit jaar een prachtige competitie te worden met talrijke kanshebbers. Zullen Auke van Urk en Dick Stavast de aanval van de "angry young men" onder aanvoering van Yun Che, Roel Kreulen en Jan Bijker van zich af weten te slaan? Gaan we de doorbraak meemaken van één of meerdere van de jeugdspelers? Van Henk van Dijk en Wolter Visscher weten we hoe goed ze zijn, maar hoe sterk is Jan de Smidt? Gaat Gerrit Schoenmaker vriend en vijand verbazen door onverwacht uit zijn slof te schieten? Of zijn alle speculaties zinloos en zal aan het einde van de rit blijken dat de oude vos Jon Derks toch weer iedereen te slim af is geweest? We zullen het zien, maar spannend wordt het in ieder geval.