Derde schaakteam KAMPIOEN, en Henk van Dijk in de play-offs.

 

Het 3e team van Schaakclub Steenwijk is  ongeslagen kampioen geworden in de 5e klasse  van de Friese Schaakbond. In de laatste ronde tegen het jeugdige team van Gorredijk werd het nog even spannend toen kopman Gerrit Schoenmaker de prachtige stelling die hij razendsnel met zwart had opgebouwd en waarbij hij een pion voorkwam bij een geruineerde witte koningsstelling, weer gelijk liet lopen. Toen hij daarna opnieuw enkele pionnen voor kwam rekende men hem al tot winnaar , maar in het eindspel concentreerde hij zich op de damevleugel, waardoor hij zijn pionnen op de koningsvleugel verloor en zijn tegenstander de dubbelpion op de h-lijn tot promotie kon brengen.  Roelof Kreulen hield tegen de teamleider van Gorredijkhet hoofd koel,  en de stelling lang in evenwicht. Toen na 55 zetten het spel in het voordeel van zijn tegenstander dreigde te verkeren, deed Roelof een tactisch remiseaanbod, dat gelukkig werd geaccepteerd. Omdat voorafgaand teamcaptain  Geert Duiven  zijn tegenstandster in een valletje had laten lopen, en Oeds Dijkstra  een paard ving dat ten onrechte een pionnetje had gesnoept, werd de eindstand 2,5 tegen 1,5 in Steenwijks voordeel. Alleen de ontmoeting in en tegen Drachten  eindigde in een 2-2 gelijkspel, de overige partijen werden gewonnen.  Dimitri Delsman speelde als vaste invaller 3 van de 4 partijen en droeg ook bij aan dit succes.

 

In de laatste ronde van de onderlinge competitie was de aandacht vooral gericht op de partij tussen Henk van Dijk en Jon Derks, die de beslissing moest brengen over wie van de twee zou mogen deelnemen aan de playoffs om het clubkampioenschap.  Het werd een Russische partij, een opening die Jon 's middags  in de voorbereiding  nog  op het bord had gehad. Hij meende de valkuilen en  finesses goed  in zijn oren geknoopt te hebben, maar liet toch toe dat Henk een gedekte vrijpion verkreeg. Uiteindelijk bracht die Henk de overwinning en daarmee een plek in de strijd om de clubtitel.

Stef van Kesteren tegen Auke van Urk en Henk Wichers tegen Jan Bijkerk oefenden alvast voor die strijd. Auke speelde de Hippotamos. Het nijlpaard houdt zich verscholen in het water, en wee degene die hem te na komt. Als hij in actie komt is hij levensgevaarlijk. Kortom: zwart wacht op de juiste gelegenheid om zijn pionnen op te spelen. Wellicht wachtte Auke iets te lang, want Stef kreeg enige gevaarlijke dreigingen tegen de zwarte koning. Of hij kansen gemist heeft moet de analyse uitwijzen. In de partij bereikte Auke een eindspel met een toren meer en dat was eenvoudig gewonnen.

Ook Henk en Jan speelden vrijuit,  waarbij Henk  met wit de zwarte ruimte beperkte. Door een pionoffer brak Jan de boel open, en lagen er toch weer  kansen voor beiden. Na een verkeerde voortzetting van  zwart kwam wit twee pionnen voor, en had Henk geen moeite meer om winst te bereiken.

Ingrid Jansen gaf Gerald Bouw het nakijken, in een voor haar ras tempo. Gerald spartelde nog wel flink tegen en zag nog mooie varianten, maar verlies kon hij niet meer afwenden.  Henk Mante veroverde tegen Dimitri  Delsman al spoedig een centrumpion, en toen hij daarna overmoedig werd kreeg Dimitri nog gelegenheid  flink in de aanval te gaan, maar de winst was uiteindelijk voor Henk.  Frans van Emst ging tegen Yun-Che Hu, die verrassend  verdedigend speelde in opdracht van zijn nieuwe coach, te snel in de aanval met zijn dame op de koningsvleugel. Dat gaf Yun-Che de gelegenheid de onbeschermde witte damevleugel  onder vuur te nemen. Uit nood bood Frans de dame ter afruil aan onder het  gelijktijdig doen van een remiseaanbod. Het eerste bod nam Yun-Che wel, het tweede niet. Eén slechte loperzet werd hem vervolgens fataal. Hij verloor 2 pionnen en in het eindspel werd hij zover teruggedrongen dat hij geen andere uitweg meer zag dan opgeven. Martinus Scheeringa en Jaap de Koning speelden het damegambiet. De strijd ging aanvankelijk gelijk op. Op schaak met de dame door Jaap, volgde schaak met de dame door  Martinus, maar toen Jaap dacht zonder risico en ongestraft een volle vijandelijke toren te kunnen nemen  ging hij mat.

 

Komende dinsdag wordt de laatste ronde Rapidschaak-met-tijdshandicap gespeeld, waarna de Rapidkampioen-2012 bekend zal zijn. De week daarop start de finale om het clubkampioenschap door de zes hoogstgeplaatsten, en evenzo de strijd  door de overigen om het niet minder felbegeerde  lentekampioenschap.