Spanning  in schaakcompetitie stijgt naar hoogtepunt

 

 

In de onderlinge schaakcompetitie te Steenwijk speelden alle toppers tegen elkaar, en eindigden alle partijen in remise. Dat betekent niet dat er niet fel werd gestreden want een overwinning zou een welhaast zekere plek in de play-offs om het clubkampioenschap opleveren. Auke van Urk en Dick Stavast zijn al zeker van deelname en Dick beantwoordde e4 met Pc6 waarna een ingewikkeld middenspel ontstond waarin het rekenwerk de beide matedoren de nodige zweetdruppels en flink wat bedenktijd kostte. Toen Auke met g3 een onnodig verdedigingszetje speelde sloeg Dick toe met een paardoffer, dat alleen met een torenoffer beantwoord kon worden. De door hen in het leven geroepen complicaties groeiden de strijders vervolgens boven het hoofd en pas bij de analyse bleek er winst voor Dick in te zitten. In de partij resteerde een eindspel met voor wit 2 stukken tegen voor zwart een toren en 2 pionnen, dat vanwege wederzijdse tijdnood remise werd gegeven. Jan Bijker en Roel Kreulen speelden Siciliaans, waarin Jan met Le3 toestond dat Roel met de dame insloeg op b2. Daarmee was de vlam in de pan en toen de kruitdampen waren opgetrokken  had Roel 3 pionnen tegen een stuk. Omdat Jan allang berekend had dat hij met een remise zijn plek in de play-offs zou veilig stellen bood hij remise aan, en ook Roel nam het zekere voor het onzekere.

Jon Derks en Marcus Pliester speelden Slavisch en Marcus moest – met zwart – winnen om in de race te blijven. Jon mocht daarentegen niet verliezen, en probeerde daarom tot in het eindspel een klein voordeel – sterke tegen zwakke loper – vast te houden. Toen het door wit nagestreefde eindspel van  lopers en pionnen er eindelijk stond, bleek het verschil zo moeilijk te verzilveren dat  Jon na ampel beraad  remise accepteerde.  Marcus  lijkt daardoor vastgezet op de achtste plek, buiten bereik van de play-offs. Aan het bord van Henk van Dijk en Stef van Kesteren speelden soortgelijke belangen. De mannen  speelden " onregelmatig met Aljechin motieven". Henk kreeg druk op de koningsvleugel nadat hij nogal wat tempi moest investeren in het veilig stellen van zijn loper. Stef daarentegen kreeg een sterk pionnenfront op de damevleugel en een wellicht gewonnen paardeindspel, dat echter verzandde in remise. Voor Henk betekent remise in combinatie met het feit dat hij komende week  deelneemt aan een toernooitje in Frankrijk dat hij zal zakken naar de zevende plek, en in de laatste ronde in elk geval zal moeten winnen om de play-offs te bereiken.

Frans van Emst won geruisloos van Roelof Kreulen die in het From's gambiet  zijn paard weliswaar naar e4 speelde maar vervolgens verzuimde het ten offer aan te bieden. Nu verloor hij het en daarmee was de partij over, al had Roelof met actiever  tegenspel op de koningsvleugel nog wel onheil kunnen stichten in de witte gelederen.  Jaap van der Hulst overrompelde met damegambiet Dimitri Delsman  die zijn avond niet had. Wellicht had de deelname aan het Fries jeugdkampioenschap de voorgaande dagen te veel energie gekost. Dimitri verloor wat pionnen en daarna ging het van kwaad tot erger, waarbij Jaap scherp in de aanval bleef.  Toen ook nog een toren verloren dreigde te gaan,  staakte Dimitri de ongelijke strijd. Martinus Scheeringa  en Gerald Bouw speelden ook het damegambiet. Toen Gerald zich met de inval op f6 een dubbelpion liet opdringen en een loper verloor was de partij feitelijk beslist,  alhoewel Gerald  nog tot de 55e zet weerstand bood en niet van opgeven wist. Spectaculair was de partij tussen Geert Duiven en Oeds Dijkstra. Geert liet met openingszet Pf3 de keuze aan zwart, en kon vervolgens zijn stukken voorspoedig en gunstig ontwikkelen. In het middenspel verloor hij echter 2 pionnen, waarna hij met een penning Oeds dwong tot opening van de stelling. Met toren en dame trok hij vervolgens op tegen de onbeschermde zwarte koning en won hij de pionnen terug. Oeds zocht terecht de tegenaanval, maar zag  daarbij mat over het hoofd. Omdat ook het witte matnet niet verder uit de verf  kwam,  werd tot remise besloten.

Komende dinsdag speelt het eerste team tegen Sneek, waarna op maandag het tweede team in Heerenveen  aantreedt. Op dinsdag 13 maart speelt het derde team thuis de kampioenswedstrijd tegen Gorredijk, en valt de definitieve  beslissing over de vijfde en zesde plek  in de play-offs.