Steenwijk revancheert zich in bekerduel
Emmeloord was deze avond de tegenstander van Steenwijk in het bekertoernooi. Uitgerekend Emmeloord. Vier weken geleden gooide Emmeloord de deur naar het kampioenschap in de promotieklasse met een klap voor onze neus dicht. En vanavond verschenen ze opnieuw in het dorpshuis van Onna, ongetwijfeld met de bedoeling om dat kunstje nog eens te herhalen. Het begon goed voor Emmeloord. Henk Wichers aan bord 3 verspeelde in een scherpe siciliaan een paar tempi en kwam er niet meer aan te pas. "Ik had een complete offday", was het commentaar van Henk achteraf. Henk van Dijk haalde vervolgens een half punt binnen. Er had misschien wat meer in gezeten. Henk had op een gegeven moment de keuze tussen een dubbel toreneindspel en een pionneneindspel. Hij koos voor het eerste, maar wellicht had het pionneneindspel meer kans op succes gegeven. Jon Derks trok de score recht. Zijn tegenstander had een pion geofferd voor kansen op koningsaanval, maar toen Jon de dames kon afruilen, was de angel uit de zwarte aanval. Jon won nog een pion en schoof de partij op techniek uit. Alles hing nu af van kopman Auke van Urk. In de opening had hij enkele benauwde ogenblikken meegemaakt, toen hij geconfronteerd werd met een hem onbekend stukoffer. Hij besloot het offer niet aan te nemen, maar kon toch niet verhinderen dat zijn tegenstander wat beter kwam te staan. Uiteindelijk werd een eindspel bereikt, waarin Auke veel handiger manoeuvreerde dan zijn tegenstander. Hij maakte een paar pionnen buit, hetgeen beslissend was. Steenwijk bekert verder na deze 2,5 - 1,5 overwinning.
In de onderlinge competitie geen echte verrassingen, maar genoeg spannende partijen. De op papier sterkere tegenstanders kregen niets cadeau. Dick Stavast dacht zijn tegenstander Oeds Dijkstra via een pionoffer van het bord te combineren, maar realiseerde zich, toen hij zich wat grondiger in de stelling verdiepte, dat de compensatie uiterst schamel was en dat hij eigenlijk gewoon een pion achterstond. Dick gooide het toen over een andere boeg en begon in troebel water te vissen, een strategie die hem wel vaker van pas is gekomen. Uiteindelijk had die strategie succes maar oei, wat een benauwde overwinning. Ook Gerrit Schoenmaker moest hard werken voor zijn punt in zijn partij met Jaap de Koning. Hij kwam zelfs een pion achter, maar zijn stelling behield een aantal troeven in de vorm van goed geplaatste torens en een sterke vrijpion op c3. Bovendien moest Jaap voortdurend oppassen voor matdreigingen op de onderste rij. Uiteindelijk bezweek Jaap onder de druk en gaf een stuk weg, maar zijn stelling was op dat moment al niet meer te houden. De progressie die Jaap de Koning dit jaar heeft geboekt is opmerkelijk. Een andere nieuwkomer die zich steeds duidelijker manifesteert is Dimitri Delsman. Ook zijn spelniveau is opvallend gestegen de afgelopen maanden. Toch leed hij deze avond een gevoelige nederlaag. Hij maakte de fout mee te gaan in het speeltempo van Yun Ché Hu, liet een loper insluiten, verloor nog meer materiaal en kon opgeven. Kennis van de sterke en minder sterke kanten van je tegenstander behoren tot de schaakuitrusting van iedere speler en ongetwijfeld was dit voor Dimitri een les, die hij ter harte zal nemen.
Een originele openingsbehandeling gaf de partij tussen Geert Duiven en Frans van Emst te zien. Frans verdedigde zich uiteraard met zijn geliefde Hollandse verdediging, waarop Geert met 2.Lg5 reageerde. Frans besloot de loper meteen weg te jagen, maar daarmee verzwakte hij de witte velden rond zijn koning aanzienlijk. Mogelijk had Geert via een aantal krachtzetten onmiddellijk van deze verzwakking kunnen profiteren, want het terugtrekken van de loper waartoe Geert besloot, gaf Frans de gelegenheid om orde op zaken te stellen. Jammer dat Geert even later een stuk weggaf. Hoewel er nog lang werd doorgespeeld, kon aan de uitslag niet meer getwijfeld worden. Gerald Bouw moest zijn meerdere erkennen in Henk Mante. Een goed getimed remiseaanbod van Gerald kon Henk niet vermurwen. Henk vond dat hij beter stond en ging voor het volle punt. De enige remise van de avond kwam tot stand in de partij tussen Roelof Kreulen en Jaap van der Hulst, waarmee de laatste niet ontevreden was. Jaap had zich al min of meer met de nederlaag verzoend, toen zijn tegenstander plotseling remise aanbood. Zo'n kans laat je niet liggen natuurlijk.
Belangrijk voor de stand aan kop van de ranglijst was de partij tussen Jan Bijker en Martinus Scheeringa en die tussen Marcus Pliester en Stef van Kesteren. Jan deed goede zaken door een vol punt te scoren tegen Martinus. Deze laatste verzuimde zijn kansen te benutten na een mislukt pionoffer van Jan. Met deze overwinning is Jan zo goed als zeker van plaatsing voor de play-offs. Het duel tussen Marcus Pliester en Stef van Kesteren was uitzonderlijk spannend, omdat beide spelers slechts gebaat waren bij winst. Marcus kwam goed uit de opening, bereikte een iets beter eindspel, maar vergooide zijn voordeel toen hij op b4 met een toren terugsloeg ipv met een pion. Het veld c5 kwam daarmee beschikbaar voor de zwarte koning, waarna pionverlies voor Marcus onvermijdelijk leek. Na een aantal onnauwkeurige zetten over en weer kwam een stelling op het bord die voor geen van beide partijen te winnen leek. Toen bracht Stef een onverwacht pionoffer, waarop Marcus mede door zijn slinkende bedenktijd het antwoord schuldig bleef. Met nog twee competitieronden te gaan is de strijd aan kop extreem spannend geworden. De strijd spitst zich toe op de plaatsen 5 en 6, waarvoor nog vier gegadigden zijn. De verschillen in puntentotaal tussen deze vier spelers zijn minimaal. Op dit moment staan Henk van Dijk en Stef van Kesteren op de plaatsen 5 en 6. Jon Derks en Marcus Pliester volgen op 7 en 8 met minimale achterstand. Het belooft een fascinerend slot van de competitie te worden.