schaken

Spannende strijd om playoff-plaatsen.

 

In de onderlinge schaakcompetitie van de Steenwijker schaakclub stijgt de spanning rond de strijd om de resterende playoffplaatsen  ten top.  Henk Wichers is  met een overwinning op Henk van Dijk zeker  van een plaats in die playoffs om het clubkampioenschap, evenals de ver uitgelopen Auke van Urk en Dick Stavast. De Henken  speelden een damepion-opening, waarin wit  al snel een pion won, maar zwart beter tot ontwikkeling kwam. Wit moest secuur spelen en bleef de pion voor na ruil van diverse stukken, en slaagde er bovendien in zwart terug te dringen op eigen helft.  Toen "witte" Henk Wichers een matdreiging kon invlechten die nog een zwarte pion kostte, gaf "zwarte" Henk van Dijk op. Jan Bijkers geplande tegenstander Marcus Pliester liet verstek gaan, zodat Dimitri Delsman zijn tegenstander werd. Maandag had Dimitri nog een dame verspeeld tegen Drachten, maar dit maal speelde hij ijzersterk,  zette de witte stelling onder druk en dwong Jan dwong tot  allerlei ongewenste noodgrepen. Als Dimitri op de 27e zet niet pion f6 had gespeeld, maar een willekeurige andere zet met zijn binnengedrongen toren, had hij een tweede pion gewonnen en daarmee vermoedelijk de partij. Nu kon Jan het vege lijf redden met een tussenschaakje van zijn loper op koning en toren, hetgeen Dimitri een stuk en de partij kostte. Jan behoudt daarmee zijn vierde plek, en waarschijnlijk een plek in de playoffs, en Dimitri bewees dat zijn schaakspel met de week groeit en dat hij  met  nog wat extra begeleiding klaar staat om volgend jaar een plek in het tweede team af te dwingen.

Jon Derks trakteerde Stef van Kesteren  op een Caro-Kann, en de door Stef gekozen variant was door Jon verwacht op grond van hun eerdere ontmoeting.  Jon had er dan ook alle vertrouwen in dat hij de witte druk op zijn koningsstelling kon opvangen, en dacht slim te zijn door de keuze tussen korte en lange rokade lang uit te stellen. Hij wachtte echter zo lang dat , toen het nodig moest gebeuren, de mogelijkheid er niet meer was. Stef  zette met zijn centrumpionnen  de zwarte stelling  vast, en kreeg vervolgens zo veel open lijnen dat er voor  Jon geen houden meer aan was. Door deze uitslag strijden nu op enige afstand van Jan Bijker weer vier spelers om de laatste twee playoff-plaatsen. Henk van Dijk heeft 9 punten voorsprong op Marcus Pliester en 11 op Jon Derks en Stef van Kesteren. Per wedstrijd zijn er gemiddeld zo'n 30 punten te verdienen met winst, en er zijn nog  slechts 2 volle ronden te gaan,  omdat er ook nog door enkelen van deze kanshebbers moet worden opgetreden in de bekerwedstrijd komende dinsdag tegen Emmeloord. Waarschijnlijk valt de beslissing pas in de laatste ronde op 13 maart, de dag dat Steenwijk 3 thuis tegen Gorredijk zal proberen het kampioenschap in bondsklasse 5B  zeker te stellen.

In dat derde team treden dan aan onder andere Roelof Kreulen en Gerrit Schoenmaker die dinsdag een Engelse partij speelden, waarin Roelof aanvankelijk goed spel had  nadat hij Gerrit op de koningsvleugel had verrast met loper en paarden. Na afruil bleef Gerrit zitten met een dubbele f-pion in zijn rokadestelling, maar na de lange rokade van wit greep zwart de hem geboden aanvalskansen en rukte hij op met zijn vrije c-pion. Die werd wit fataal toen hij twee pionnen en een toren achter kwam. Geert Duiven, teamcaptain van het derde team, sleep ook alvast de messen, en Jaap de Koning was het haasje. Geert viel de witte koningsstelling binnen met paard op g3 en  wist de stelling zodanig te ontregelen dat Jaap  bezweek.