Eerste schaakteam definitief uitgeschakeld voor promotie naar landelijke klasse
Het eerste team van Schaakclub Steenwijk is er niet in geslaagd Westergoo uit Bolsward een nederlaag toe te brengen. Alleen dan was er nog een kleine kans om Emmeloord te achterhalen. Het was daarentegen Siebold Haytema die namens Westergoo al ras het eerste punt scoorde toen de Steenwijker kopman Auke van Urk vlak na de opening een zware blunder beging die hem een stuk kostte. Op dit niveau heeft verder spelen dan geen zin meer. Marcus Pliester, Frans van Emst en Jon Derks moesten genoegen nemen met remises. De Siciliaanse partij van Marcus ging na wisseling van zetten gelijk op en beide spelers kregen aanvallen op de tegengesteld gerokeerde koningen. Toen zijn tegenstander Jos Driessens remise aanbood had Marcus geen harde argumenten om door te spelen. Frans van Emst kreeg na zijn Hollandse opening direct zware druk op zijn damevleugel. Na afruil van de zwartveldige lopers verloor Fokke de Boer de controle over de zwarte diagonaal en kon Frans het initiatief overnemen op de koningsvleugel, waar zwart ternauwernood zijn dame kon bijtrekken en remise door herhaling van zetten kon afdwingen. Jon spande in de afruilvariant van het Caro-Kann tegen Henk Huizenga de boog gevaarlijk aan met Lf5. Na dameruil bleef er een remisestelling over, waarin ook zijn tegenstander uiteindelijk berustte.
Steenwijk kwam op twee punten achterstand toen Dick Stavast met wit in het Koningsindisch de partij langzaam in het voordeel van zwart, De Schiffart, zag kantelen en na een verkeerd ingeschatte manoeuvre van zijn paard naar e4 de genadeklap kreeg via de f-lijn. Een ervaring waar Dick op dit niveau zelden tegen aanloopt.
Werk aan de winkel dus voor de drie resterende schakers. Henk Wichers speelde tegen het 12-jarige talent Anna-Maya Kazarian. Door het oprukken van zijn flankpionnen na tegengestelde rokades, kwam zwart vast te staan achter de eigen pionnen. Henk voerde de druk nog verder op en Anna-Maya besloot tot een wanhoopsoffensief met de dame op de witte koning. Wit moest op beide fronten secuur opereren maar met precies spel kreeg hij na 32 zetten een ondekbaar mat opgebouwd, dat zwart tot opgave dwong.
Stef van Kesteren had inmiddels fors geinvesteerd in een mataanval, d.w.z. hij had een toren geofferd om de vijandelijke koning de rokade te ontnemen, in het middenveld te houden en de overige zwarte stukken op de achterste rij. Jan Nota kon mat voorkomen en langzaam maar zeker ook zijn achtergebleven stukken ontwikkelen, maar wel ten kostte van het teruggeven van materiaal. Toen Stef ook een tegenaanval op zijn koning onschadelijk had gemaakt bleef een stelling over die door de strijders als remise werd getaxeerd.
Henk van Dijk kwam tegen Mark Masmeijer in het Engels vroeg met tegenstoot e4 hetgeen zijn tegenstander een forse druk op de zwarte damestelling toestond. Henk kon echter geleidelijk een onneembare vesting metselen , waartegen wit echter ( ten koste van veel tijd en desalniettemin vergeefs) bleef beuken, zozeer zelfs dat hij verzuimde remise te claimen en "door zijn vlag" ging, en de einduitslag 4-4 werd.
Alles in ogenschouw nemend een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen en een meevaller voor Steenwijk na de slechte opening.
In de onderlinge competitie werden zes partijen gespeeld. Drie remises kwamen op naam van Henk Mante tegen Jaap van der Hulst ( na een Oerang-Oetan met de lopers op de lange diagonaal, de torens op de juiste plaats en een ongevaarlijke pluspion voor wit), Roelof Kreulen tegen Geert Duiven ( na overwicht van wit en behoud van een pluspion die ook hier onvoldoende bleek), en van Ingrid Jansen en Gerrit Schoenmaker. De manier waarop die laatste remise tot stand kwam was curieus, want nadat wit zich van zware zwarte druk had ontdaan en eindelijk aan tegenspel kon beginnen, gaf de klok al dan niet plotsklaps - aan dat beide spelers al in de extra tijd zaten, terwijl bij lange na nog geen 35 zetten gespeeld waren. Wijze raad was duur maar de deskundige in de persoon van competitieleider Auke oordeelde dat remise de juiste uitslag zou zijn.
Gerald Bouw had geen verweer tegen de listen van Yun-Che die een stuk won en dat teruggaf om mat te kunnen zetten. Dimitri Delsman won van Jaap de Koning. Omdat Jaap een paard buitenspel zette op a5 kon wit prettig ontwikkelen. Uiteindelijk kon hij daarmee nog gelijkelijk afruilen, maar zijn rokade kwam daardoor te laat zodat wits dame op h6 de overwinning bracht.
Roel Kreulen en Martinus Scheeringa zijn in de subtop de mannen in vorm. Martinus gooide er een Lettisch gambiet tegenaan, dat geconcentreerd spel vereist. Roel kwam met wit iets beter te staan maar overspeelde zijn hand met Lh5, hetgeen stukverlies betekende. Toen Martinus vervolgens ook nog zijn loper op e2 kon laten binnendringen met aanval op dame en toren gaf Roel op.
Martinus springt door deze overwinning weer enkele plaatsen en neemt nu achter Roel en de spelers van het eerste team, de tiende plaats in.