Zinderende schaakavond in Franeker

 

 

De missie van het tweede achttal van Schaakclub Steenwijk was het scoren van minimaal 3 bordpunten tegen  F-pion-2 te Franeker om zo Rijs voor te blijven dat afgelopen maandag met 3,5 tegen 4,5 verloor van Workum en daardoor 2,5 bordpunt  op Steenwijk was vóórgekomen. De spelers aan de hogere borden van het tweede team van de combinatie Franeker –Harlingen  hebben een stevige rating, zodat de lagere borden van Steenwijk de punten moesten scoren, zo was  het uitgangspunt en de tactiek.

Rody Holtrop, met wit aan bord 7, voegde direct vanuit de opening de daad bij het woord. Hij offerde een paard voor 2 pionnen, en zette met loper en dame een mataanval op die zijn tegenstander Wim Niessen slechts ten koste van verlies van toren of loper  kon pareren. Rody koos voor torenwinst en even later kreeg hij de hand geschut ten teken van overgave. Aan bord 3 poogde Yun-Che Hu in eenzelfde tempo de oude rot Eppie Bergsma te verrassen. Nadat Yun-Che een gevaarlijke dreiging op zijn koning had weten af te wenden, belandden de spelers in een eindspel met torens en pionnen en bood Bergsma remise aan, welk bod door Yun-Che niet werd waargenomen. Helaas, want in het vervolg speelde de Fries secuurder dan de Steenwijker, die onnodig een vrijpion weggaf en daarna kon opgeven. Teamleider Ingrid Jansen  gaf aan bord 5  in de opening een pion  weg aan Brant Sybesma, en gelukkig voor haar bleek die "vergiftigd". Zo kreeg ze een stuk voor enkele pionnen hetgeen evenwel uiteindelijk onvoldoende bleek voor winst, zodat het punt werd gedeeld.

Frans van Emst moest aan bord 2 met zwart alle zeilen bijzetten om enig tegenspel te krijgen. In het middenspel leek de opstoot d5  adem te geven, maar de ongelukkige posities van de zwarte paarden gaf Theo Tops de gelegenheid tot binnendringen met zijn witte paard en tot kwaliteitswinst. Secuur tegenspel bleef geboden en omdat Tops niet de sterkste voortzetting koos leek het evenwicht in zicht, toen juist op de 35e zet Frans een seconde te kort kwam voor de juiste paardzet. Gelukkig hadden  Martinus Scheeringa aan bord 4 en de recent uit Frankrijk geremigreerde Henk van Dijk aan bord 1 hun partij net winnend afgesloten, zodat de benodigde bordpunten binnen waren. De tegenstander van Martinus, Jochem de Boer, had met wit een gewonnen stelling bereikt, maar dat ten koste van meer bedenktijd. Toen hij zich even ontspande na het halen van de benodigde zetten, werd hij mat gezet door een altijd en tot de laatste zet alerte Martinus. Henk van Dijk, met een circa gelijke rating als Evert Woudstra en daarmee een enorme versterking van het Steenwijker team, hield vanuit de opening met wit het initiatief. Dat leverde na een secuur middenspel met gevaarlijke lopers kwaliteitswinst op en de volle winst toen de witte toren eenmaal achter de zwarte pionnen kwam terwijl de koning de pionnenstelling controleerde.

Met een goede stelling voor Jaap van der Hulst aan bord 6 tegen Roeland van de Pol – stuk tegen 2 pionnen, verkregen na een gevaarlijke maar niet doorslaande vijandelijke aanval op Jaaps koning – leek zelfs de winst voor Steenwijk in het verschiet. Jaap heeft dit seizoen echter moeite met het verzilveren van zijn voordeel, en waar zelfs remise voldoende zou zijn geweest  verspeelde hij een stuk en kreeg hij een nul aan de broek. De  aan bord 8 met zwart degelijk opererende Roelof Kreulen liet zich  door Rob den Tonkelaar de kaas niet van het brood eten en bereikte een licht voordeel, dat ruim voldoende was voor remise, en daarmee een 4-4 einduitslag.

Door dit resultaat blijft de rode lantaarn bij Rijs, dat aan het eind van de avond gretig telefonisch informeerde naar de uitslag, en zich nu moet voorbereiden op degradatie naar de derde klasse van de Friese bond.