JEUGDSCHAAK

Schaaklessen voor de jeugd in het seizoen 2010 – 2011

 

Schaakclub Steenwijk biedt basisschoolkinderen elk jaar de gelegenheid lessen voor beginners te volgen. Van eind februari tot begin mei 2011 nemen Jari de Boer, Jelmer Hofstra, Jelle Palstra en Sander de Jong, allen van School-B, op maandagmiddagen na schooltijd deel aan de cursus, samen met de Willemsoorders Tom Simone en Mathijs van der Knokke.

Het aanbod past binnen het bekende gemeentelijke project om scholieren goedkoop en vrijblijvend te laten kennismaken met de plaatselijke sportverenigingen.

Daarnaast organiseert de schaakclub dit seizoen voor het eerst gratis een vervolgserie lessen voor kinderen die de introductiecursus doorlopen hebben en er nog wel wat bij willen leren. Op zo'n vijftien dinsdagavonden, vóór de start van de competitieronden van de "groten", hebben de basisschoolleerlingen Olivier Vernooij, Luciën Hu en Koen Oldersma en de brugklassers Rosalie Jassies, Josse Gerner en Mathijs Elgersma zich onder leiding van Jon Derks verder bekwaamd in het edele spel op de 64 velden. Ondanks leeftijdsverschillen van soms vier jaar konden de leerlingen prima met elkaar overweg. Ook qua speelsterkte waren ze aan elkaar gewaagd. Het huiswerk werd meestal trouw gemaakt en de sfeer tijdens de lessen was heel gezellig. Inhoudelijk is vooral aandacht besteed aan het goed opzetten van een partij, de verdere ontwikkeling in het middenspel en het gebruik maken van aanvalskansen en matcombinaties. De eerste onderlinge competitie werd gewonnen door Rosalie en de tweede door Josse. Tijdens de laatste krachtmeting deden de kinderen ervaring op met het spelen "met de klok", ieder kreeg maximaal  7 ½ minuut per partij.

Dinsdag 22 maart had de slotbijeenkomst plaats, mede omdat bij de senioren binnenkort de nacompetitie van tien ronden om het kampioenschap begint en leraar Jon Derks zich dan goed uitgerust aan het bord wil begeven. Misschien dat de lading chocola die hij ten afscheid van zijn zes pupillen kreeg, voor extra energie kan zorgen!

De eerstkomende nieuwe activiteit voor de jeugd is het grote toernooi in de week na de herfstvakantie. Na afloop daarvan kan er weer ingetekend worden voor lessen.