finale Rapidschaak

Ook de tweede Steenwijker schaaktitel van dit seizoen is vergeven. Jon Derks was na een spannende derde ronde de tevreden winnaar van de Rapidschaakbokaal met 8,5 punt uit 12 partijen. Hij verzamelde in de laatste vier partijen nog 2,5 punt en met name zijn remise tegen Dick Stavast in de voorlaatste partij was bepalend. Overigens speelde ook koploopster Ingrid Jansen remise tegen Dick, maar in totaal kon zij  maar 2 punten toevoegen aan haar totaal, zodat ze uiteindelijk - mede omdat ze de onderlinge partij van Jon verloren had -  met ook 8,5 punt uit 12 op de ondankbare tweede plaats eindigde. Naast Auke van Urk deden ook Stef van Kesteren en Dick Stavast  nog een uiterste poging zelf de hoofdprijs te bemachtigden. Zij zouden alle partijen hebben moeten winnen omdat zij in de eerste ronde niet of onvolledig speelden. Dick won weliswaar van Auke van Urk en Stef van Kesteren, maar moest als gezegd 2 remises toestaan. Stef won van Ingrid, Jon en Bert van Steenbergen en ging als medekoploper de laatste partij in maar verloor daarin van Dick, zodat hij met 7,5 punt uit 10 partijen slechts derde werd. Auke van Urk liet het wat afweten, want na het verlies tegen Dick Stavast won hij nog van Rody Holtrop maar speelde de geringe bedenktijd hem parten tegen Yun-Che Hu en Roelof Kreulen. Met 7 uit 12 eindigde hij in punten gelijk met Dick die 7 uit 8 scoorde. Winnaar van het 1e Rapidkampioenschap in 2008, Bert van Steenbergen, voegde nog 3 punten aan zijn score toe en eindigde met 6,5 uit 12 op de 6e plaats.
Ook de mindere goden weerden zich dapper en verschalkten regelmatig een hoger  geplaatste speler die worstelde met de tijdhandicap en niet tijdig tot een matcombinatie kon komen. Avondwinnaar was Gerrit Schoenmaker die in de eerdere ronde niet meespeelde maar nu met 4 uit 4 de maximale score neerzette. Martinus Scheeringa en Yun-Che Hu konden de verwachtingen niet helemaal waarmaken en kregen er niet meer dan 1 respectievelijk 1,5 punt bij. Roelof Kreulen verdubbelde in de laatste ronde zijn score naar 5 en deelde zo de achtste plaats met een totaal van 5 uit 12 met  Henk Mante en Yun-che Hu, achter Rody Holtrop die met zijn snelschaak tot 5,5 punt kwam. Oeds Dijkstra en Gerrit Schoenmaker eindigden op 4 punten ( Oeds uit 12 en Gerrit uit 4) en Geert Duiven werd ingehaald door jeugdlid Josse Gerner die eerder verstek liet gaan maar nu 2 uit 3 scoorde.
 
De schakers namen afscheid van nestor Wim Rehorst, 86 jaar, die genoodzaakt door afnemende gezondheid en verdere beslommeringen de moeilijke beslissing heeft genomen om voortaan af te zien van de door hem zo gewaardeerde  wekelijkse schaakclubavonden. Bij bijzondere schaakactiviteiten wil hij nog regelmatig acte de presence geven. De aanwezige clubleden wensten hem nog goede jaren toe.