Reguliere Schaakcompetitie Steenwijk afgesloten.


In de laatste ronde van de reguliere schaakcompetitie werden maar weinig partijen gespeeld. De schakers slepen in stilte de messen voor de playoffs om het clubkampioenschap 2009-2010 en de Lentecompetitie.

Henk Mante had lang uitgekeken naar een ontmoeting met Yun-Che Hu maar hij kwam van een koude kermis thuis. Henk kreeg met zwart nog wel de overhand en een pluspion, maar op de aanval die Yun-Che vervolgens op zijn koning lanceerde reageerde hij niet correct door zijn koningsvleugel open te gooien. Dat kostte Henk een paard en na afruil moest Yun-Che alleen nog even opletten voor pat. Hij won en sloeg daarmee Henks aanval op zijn negende plaats definitief af.
Ook Martinus Scheeringa aasde nog op die negende plaats en in zijn Bogo-indische partij met Ben-oni-achtige trekjes tegen Ingrid Jansen had hij met wit lange tijd het initiatief en de druk op Ingrids zwarte stelling. Toen Ingrid de kans kreeg en greep om de enige open lijn te bezetten en met beide torens achter de witte stelling te komen, bleek de kracht van wits sterk op e5 geposteerde paard onvoldoende om pionnenverlies te voorkomen. Daarbij kwam de witte koning in een lastige penning terecht en na afruil “huppelde” de zwarte randpion vrolijk naar dame.
In de Engelse opening tussen Roelof Kreulen met wit en Gerald Bouw met zwart speelde Gerald op afruil van stukken, maar daarbij verloor hij een kwaliteit en een pion. In het eindspel bleek de toren veel sterker dan het paard en na 49 zetten moest Gerald de vlag strijken.
Wolter Visscher kreeg een reglementaire overwinning in de schoot geworpen omdat zijn tegenstander toch niet tijdig uit de USA kon terugvliegen, en Oeds Dijkstra hield met zwart in het Hollands tegen Frans van Emst de stelling dicht en ondanks enkele dreigingen en invallen in evenwicht waarna op de 46e zet tot remise werd besloten.
Bert van Steenbergen streed met wit tegen Wim Rehorst om het officieuze Vijverhofkampioenschap. Bert lanceerde in het Russisch de Onna-variant met een groot aantal opvolgende damezetten, waarmee hij de zwarte rokade verhinderde ten koste van eigen ontwikkeling. Wit bleef desondanks druk houden in het centrum en toen hij met een dame-inval 2 pionnen kon opeten won hij vervolgens ook de partij.

In verband met verbouwing van Dorpshuis Onna zal de Steenwijker Schaakclub met ingang van dinsdag 27 april 2010 voorlopig haar dinsdagse clubavonden houden in wijkcentrum De Oerthe aan de Parallelweg 15 ( 8332 JD, tel. 520485) /hoek Gagelsweg, nabij De Koperberg, clubgebouw van de voetbalclub Steenwijker Boys en de Clausschool.
Op die dinsdag starten ook de play-offs om het clubkampioenschap 2009-2010 waaraan deelnemen de bij afsluiting van de interne competitie 4 hooggerangschikte spelers, te weten Dick Stavast, Auke van Urk, Jon Derks en Bert van Steenbergen, waarbij Dick de vorig jaar veroverde titel dus zal verdedigen.
De overige spelers kunnen deelnemen aan de strijd over 6 ronden om het Lentekampioenschap, een – zoals afgelopen jaren bleek – eveneens felbegeerde titel. Wolter Visscher zal uiteraard zijn titel niet zonder slag of stoot afstaan terwijl Martinus Scheeringa zal proberen die voor de tweede maal te veroveren. Gevaarlijke “outsiders”zijn natuurlijk Marcus Pliester en Ingrid Jansen.

Deelname aan de LENTECOMPETITIE staat OOK en KOSTELOOS open voor leden die niet aan de interne competitie hebben deelgenomen, en eveneens voor oud-leden, aspirant-leden en andere inwoners van Steenwijkerland die hun schaakkrachten (weer) eens willen meten met die van de vaste kern van het Steenwijker schaakleven.
Het is niet verplicht of noodzakelijk alle 6 ronden mee te spelen, wel is opgave vooraf (en afzegging bij verhindering) nodig i zodat de wedstrijdleider een correcte indeling kan maken. Aanvang van de wedstrijden is om 19.45 uur.
Aanmelding bij Marcus Pliester, tel. 513528 of pliester.schaakmail@gmail