Steenwijk Kampioen 1e Klasse


Na vorig jaar gepromoveerd te zijn van de tweede klasse naar de eerste klasse van de Friese schaakbond heeft het eerste team van de schaakclub Steenwijk opnieuw promotie gemaakt, nu naar de promotieklasse van de FSB. Een knappe prestatie, waar het in het begin van het seizoen niet naar uitzag. De eerste wedstrijd werd immers dik verloren van Philidor 4 uit Leeuwarden, maar die nederlaag werd gevolgd door louter overwinningen, terwijl de andere teams uit de eerste klasse dusdanig aan elkaar gewaagd bleken te zijn dat ze elkaars kampioenskansen om zeep hielpen.
Voor de laatste competitieronde, als altijd gespeeld op één locatie waar alle acht teams elkaar troffen, was Philidor 4 als enige concurrent voor het kampioenschap overgebleven, maar wel met twee matchpunten minder dan Steenwijk, zodat voor de Steenwijkers een gelijkspel tegen Westergoo uit Bolsward voldoende was.
In die wedstrijd kreeg Auke van Urk al heel snel de kans het eerste punt te scoren. Zijn tegenstander gaf hem al op de 11e zet de gelegenheid tot een beslissend loperoffer op h7.
Maar toen Auke daarna niet doortastend genoeg optrad bracht hij zichzelf ernstig in de problemen en alleen door het vredelievende karakter van opponent Eeltsje Boomsma kreeg  hij nog een halfje in de schoot geworpen.
Ingrid Jansen had  bij het 60+-kampioenschap van de FSB van de drie gebroeders Bergsma Jelle (Bakkeveen) en Egbert (Franeker) al bestreden, en ditmaal zag ze tot haar aangename verrassing de derde broer, Taeke, tegenover zich. Het werd een vlotte aanvalspartij, die Ingrid veel tijd kostte, maar ook weer niet zoveel dat daardoor de winst in gevaar kwam. Wolter Visscher speelde een degelijke partij waarin hij wel enig overwicht verwierf maar echt beslissend wilde het door de taaie verdediging van zijn tegenstander niet worden. Toen er een eindspel met ongelijke lopers op het bord kwam, waar zelfs eindspelspecialist Wolter geen winstkansen zag was de vrede snel getekend. Ook in de partij van Bert van Steenbergen  werd het evenwicht niet serieus verstoord en was remise het logische resultaat. Inmiddels was Jon Derks na een te passief gespeelde opening  in een eindspel terecht gekomen met een stuk minder. Waarom geeft hij nou niet op moet zijn tegenstander gedacht hebben. Maar Jon had nog een ontsnappingsmogelijkheid gezien, hij ruilde het ene na het andere pionnetje af  en toen zijn tegenstander in de gaten kreeg waar Jon op uit was, was het te laat, toen had hij alleen nog maar de keuze tussen loperverlies, wat remise betekende, of een eindspel zonder pionnen van toren + loper tegen toren, eveneens remise. Vier remises dus en één winstpartij oftewel 3-2 voor Steenwijk en nog één punt nodig voor het kampioenschap.
Dat punt kwam van Waheeb Qatina die in een Hollandse opening gespeeld had en daaruit een toreneindspel overgehouden had met een pion meer. Die pion was een ver opgerukte vrijpion en hoewel Waheebs tegenstander al het mogelijke deed om promotie te verhinderen wist Waheeb zijn pionnetje toch naar de overkant te loodsen. Aan bord 1 had Dick Stavast  met zwart een betere stelling gekregen tegen Mark Masmeyer, de topman van Westergoo.
Hij had al met teamcaptain Auke van Urk afgesproken dat hij met remise genoegen zou nemen als dat het halfje zou zijn dat Steenwijk voor het kampioenschap nodig zou hebben, maar omdat Waheeb Qatina Steenwijk al op de benodigde 4 punten had gebracht kon Dick zonder bezwaar voor de winst gaan. Met een pionnendoorbraak in het centrum ondermijnde hij de witte stelling en haalde hij een verdiend punt binnen.
Als zo vaak was de laatste partij die nog aan de gang was die van Marcus Pliester. Die stond aanvankelijk na de opening heel goed, maar had zijn voordeel in de loop van het middenspel zien verdampen en was in een wat slechter staand eindspel terecht gekomen. Toen zijn tegenstander even niet oplette was Marcus er echter als de kippen bij om via een paar schaakjes een vijandelijke toren buit te maken. Dat bracht de eindstand –enigszins geflatteerd, dat wel – op 6-2.

Gedetailleerde uitslag
Dick Stavast  - Mark Masmeyer  1 – 0
Auke van Urk – Eeltsje Boomsma ½ - ½
Jon Derks – Jan Nota ½ - ½
Marcus Pliester – Jos Dolle   1 – 0
Bert van Steenbergen – Fokke de Boer ½ - ½
Wolter Visscher – Siebe de Jong ½ - ½
Waheeb Qatina – Harm-Jan Dijkstra 1 – 0
Ingrid Jansen  - Taeke Bergsma  1 – 0

Eindstand 1e klasse FSB
Mp Bp
1. Steenwijk     7   12 34,5 kampioen en promoveert
2. Philidor 4     7    8   33,5
3. De Donger     7    8   28
4. Schaakwoude 2 7    7   28,5
5. Westergoo     7    7   27
6. De Burght     7    5 26,5
7. Mid Fryslan   7    5   23,5 zou kunnen degraderen
8. Jurjen Tolsma 7    4   22,5 degradeert


http://www.mix105.nl/rtvuitzendingen/uitzendinggemist/flash/default.php Radioverslag 13:36 minuten begint John Folkers met Schaakradio en later Auke van Urk