Druk bezochte eerste clubavond

Op de eerste clubavond van Schaakclub Steenwijk in het nieuwe seizoen, was er direct al veel te beleven. Jongeman Josse Gerner, 10 jaar en afkomstig uit de jeugdopleiding, wilde graag een partijtje meespelen op de clubavond, en zijn ouders vonden dat goed, zodat Josse gekoppeld werd aan John Folkers, die na een seizoen waarin hij geen competitie speelde ook weer van de partij was. Het jeugdlid bood lang en goed verweer maar was uiteindelijk na liefst 57 zetten niet bestand tegen de routine van John.
De eerste winnaar van het seizoen was overigens een fortuinlijke Wim Rehorst . Zijn tegenstander Yun-Che Hu koos voor een Sicilaanse verdediging en kwam geleidelijk aan beter te staan, zodat Wim besloot z’n laatste kans te pakken en op h6 zijn loper te offeren voor 2 pionnen, met aanval op de zwarte koning. Zwart had die aanval kunnen afslaan, maar op de 17e zet van wit met Pg6+ meende Yun-Che dat hij niet alleen schaak maar ook mat stond, terwijl de ontsnapping Kg7 nog mogelijk was en zijn opgave dus onnodig.
Frans van Emst en Marcus Pliester kozen naar hun aard beiden op deze eerste speeldag voor een voorzichtige aanpak, waarin zwart de Hollandse opening op klassieke wijze pareerde, en na afruil van wat officieren inging op wits remisevoorstel na 19 zetten.
Jon Derks en Bert van Steenbergen kennen elkaar inmiddels van haver-tot-gort vanuit de playoffs van de laatste jaren. Ditmaal kwam er Grünfeld-Indisch op het bord met het uit de theorie bekende kwaliteitsoffer op a1. Wit verwerft door weggeven van zijn toren tegen zwarts zwartevelden-loper een stevig initiatief. In deze partij kreeg Jon ook nog wel een zwarte pion te pakken, maar de druk op Berts koningsstelling kon hij niet handhaven, en laatstgenoemde was er op het juiste moment “als de kippen” bij om de kwaliteit terug te geven, en zodoende te komen in een eindspel van dames met ongelijke lopers waarin zwarts pluspion geen doorslag meer kon geven. Remise dus.
Peter von Lützow – vorig seizoen deelnemer aan de rapidavond – heeft dit jaar tijd op de vaste clubavond op dinsdag, en gezien zijn aanvallende en doortastende speelstijl mogen we mooie partijen van hem verwachten. Sparringpartner Gerald Bouw werd verrast door een stukoffer op f7, waarna de witte paarden de zwarte stelling doorsprongen, links en rechts materiaal vretend, terwijl zwart toren op h8 volkomen passief moest blijven. Met een kwaliteitsoffer drukte Peter uiteindelijk promotie van zijn e-pion door en toen was voor Gerald de koek op.
Henk – OranOetang- Mante nam energiek wraak voor de nederlaag die hij in het voorjaar leed tegen Wolter Visscher. Er kwam na b4 een ongekend scherpe partij op het bord waarin beiden in het middenspel risico’s namen, op jacht naar de volle winst. Zwart had de betere stelling maar liet zich in een moment van onoplettendheid een pion afhandig maken, en die achterstand kon de zwarte stelling niet hebben.
Geert Duiven speelde het Nimzo-Indisch met de dame op c2 te passief, zodat zijn rivaal Waheeb Qatina in het middenspel kans zag een paar pionnen en een stuk te veroveren. Weliswaar kon Geert het stuk heroveren, maar het eindspel met 2 pionnen voor gaf Waheeb niet meer uit handen.
Martinus Scheeringa en Jaap van der Hulst kwamen in een aangenomen Damegambiet terecht, waarin Jaap met zijn dame op d3 de overhand leek te krijgen. Beiden uit op winst snoepten zij elkaar een flankpion af, waarbij het gat dat Martinus had geslagen ernstiger leek dan de bres die Jaap bij wit had aangebracht. Wit overzag in het middenspel een langs verschillende wegen winnende combinatie, en bood in tijdnood remise aan, hetgeen door zwart niet werd aangenomen omdat hij inmiddels enkele pionnen voorstond. Het wat echter Martinus die in volle tijdnood de winst greep toen zwart zijn laatste toren liet instaan en uiteindelijk ook nog in een mat liep.
Het langst hielden Roelof Kreulen Oeds Dijkstra elkaar en de toeschouwers bezig, in een partij met wisselende kansen, waarin uiteindelijk de positie van de zwarte koning, midden op het bord de doorslag gaf. Na stukwinst voor Roelof kon hij met dame + toren en 2 sterke lopers op de achtergrond aan zwart het spel dicteren, en kreeg hij na een kwaliteitsoffer ook nog de zwarte dame te pakken in een aftrekschaak, waarna Oeds de vlag streek.
Een schaakavond dus waarop sommige spelers nog naar hun vorm en aanvalslust zochten, maar anderen al direct de zomerloomheid van zich afspeelden, al dan niet met succes.