FSB/TAL/OC verslag in de lokale kranten

Voor de Steenwijker schakers zit de regionale bondscompetitie er op. In totaal speelden 6 teams mee, hetgeen geen andere club in de Friese bond presteerde. De eindresultaten tonen ook dat Schaakclub Steenwijk de laatste jaren in de breedte flink aan slagkracht heeft gewonnen. Er werd een 4e plek behaald, een 3e, driemaal een 2e en het zesde team werd in de 3e klasse ongeslagen kampioen. Het moest alleen een remise toestaan aan Steenwijk5 dat in dezelfde klasse uitkwam en vervolgens 2e werd. Ook het 1e en 2e team speelden in dezelfde 1e klasse en met een tweede en vierde plaats handhaafden zij zich uitstekend. Emmeloord was hier te sterk. Dat ondervond ook het 3e team dat aan een gelijkspel tegen Emmeloord2 voldoende had maar in de laatste ronde in een rechtstreeks duel in het laatste uur ten onder ging met 1,5 tegen 2,5.


Slotakkoord in de Friese bondscompetitie was afgelopen dinsdag de ontmoeting van Steenwijk1 tegen DTK1 uit Buitenpost e.o. in de halve finale van de bekercompetitie. Nadat Nick Jhirad verloor konden Dick Stavast, Peter de Korver en Auke van Urk de stand niet meer gelijk trekken. Ze moesten ondanks strijd tot middernacht berusten in 3x remise en daarmee een teamnederlaag. De finale wordt gespeeld door Sneek en DTK.


In de landelijke competitie spelen de Steenwijkers nog 2 ronden met de combinatieteams van TAL (Heerenveen-Steenwijk-Wolvega). Zaterdag 1 april staat de voorlaatste ronde op het programma. TAL 2 en 3 spelen thuis in Onna tegen Philidor 2 en 3 uit Leeuwarden. TAL1 gaat naar de Groninger Combinatie 4. Waar TAL 2 en 3 onderaan bungelen doet TAL1 nog volop mee om het kampioenschap met slechts 1 matchpunt minder dan leider Philidor 2. In de laatste ronde op 22 april ontmoeten beide teams elkaar in Leeuwarden. TAL1 moet dan eerst nog winnen in Groningen en het zou mooi zijn als TAL2 Philidor een puntje kan afsnoepen.


In de onderlinge clubcompetitie zijn er nog 3 ronden te gaan. Daarin wordt uitgemaakt welke 8 schakers de nacompetitie spelen om het clubkampioenschap. Vooralsnog lijken alleen Dick Stavast en Nick Jhirad zeker van plaatsing. Het verschil tussen de nummers 3 t/m 12 is slechts 15 punten en omdat bij een winstpartij 10 punten worden behaald en bij een remise 5 is er nog van alles mogelijk. Regerend clubkampioen Auke van Urk staat momenteel nog op een 8ste stek, 5 punten voor de verrassing van het seizoen, de 16-jarige Xaveer Blok die dit seizoen als een komeet omhoog schoot.

 

https://www.dekopvan.nl/nieuws/sport/276550/team-6-van-schaakclub-steenwijk-is-kampioen

https://steenwijkercourant.nl/sport/Zesde-team-Schaakclub-Steenwijk-is-kampioen-28318369.html