Om des Keizers baard , Ronde 3

Voor alle partijen dinsdag van start gegaan waren was de eerste partij al afgelopen.
Na 13 zetten was de stelling na een Russische opening tussen Henk(vD) en Jon al dermate vervlakt dat geen van beiden er nog perspectief in zag. 
Ook de partij tussen Geert en Jan (dS), die beiden voor  
het eerst dit seizoen acte de presence gaven werd een korte remise, maar de eindstelling laat zien dat daar een waar slagveld aan vooraf gegaan was. Geert had Jan listig een Franse opening ingemanoeuvreerd met
1.d4 e6 2.Pc3 d5 3.e4 Lb4 4.e5 c5 5.a3 Lxc3+ 6.bxc3 en nu speelde Jan 6. …c4, een zet die een echte Fransspeler nooit zal doen omdat die zet zwart van ieder tegenspel in het centrum en op de damevleugel berooft en wit op de koningsvleugel de vrije hand heeft.
De laatste zet van Jan, 16. …Df6, was trouwens niet best, beter was Pxf6 geweest. Geert had nu met 17 Dxd5 op winst kunnen spelen, maar hij vertrouwde waarschijnlijk zijn eigen stelling ook niet zo erg.
Ook remise werd de partij tussen Gerald en Yun Che.
In die partij kwam Gerald een paard voor door een blunder van Yun Che. Uiteindelijk won Yun Che dat stuk wel terug, maar omdat Gerald verder de goede zetten bleef doen ging Yun Che tenslotte in op één van Geralds remise-aanboden.
Marcus speelt de laaste tijd niet zo vaak, maar hij kan het natuurlijk nog wel. Dat ondervond Martinus die in het koningsindisch  in een zeer penibele stelling verzeild raakte. Hier speelde Martinus 30. …Lxg4.
Dat had hem duur kunnen komen te staan na bv 31. Th4 want de loper kan niet weg wegens Tg7. Zwart kan eigenlijk alleen nog maar een kwaliteit geven met 31. …Txe4. Marcus speelde echter 31. Txg4 en nu was er na 31. …Txg4 32 fxg4 Df4+ 33. Dd2 Dxe4 niet meer veel aan de hand en werd de vrede getekend.



Jaap (dK) is nog niet in de vorm van de lentecompetitie, waarin hij met een score van + 5 ; -2; =0;  op percentage één van de toppers was en mede daardoor de grootste ELO-winst van alle Steenwijker schakers boekte. Tegen Dimitri kwam hij er niet aan te pas. Daarmee deed Dimitri de laatste plaats over aan Jaap.



Jaap (vdH) werkte zich tegen Michiel als volgt in de nesten: 10. Pa4? Da5 11. b3? (c3 was veel beter) b5 12. Pb2? ( met 12. Lxf6 Pxf6 13. Pc5 was de schade nog te beperken) 12. …Pe4 en nu is fors materiaalverlies niet meer te vermijden. Jaap spartelde nog wel even tegen, maar zonder succes.





De partijen Olivier – Wolter en Jelmer – Bert gingen voor de jonkies
verloren, waarbij Bert niet mocht mopperen, want Jelmer liet een goede mogelijkheid liggen in deze stelling.
Als hij nu 9 exf5 had gedaan (ipv Te1) had Bert niet terug kunnen slaan wegens 10 Lc4+ en had hij het behoorlijk moeilijk kunnen krijgen.

Tenslotte nog iets over het thema dame weggeven, dat was ook dinsdag tweemaal aan de orde, met als begunstigde partijen vader en zoon Kreulen.
Vader Roelof speelde zijn zoveelste partij tegen Oeds, die in de volgende toch al zeer bedenkelijke stelling in de fout ging:
15. Pxd5 Db5 16. De4+ Pe7 17. Pc7+ Kassa!
Roelof had trouwens beter al op de 16e zet Pc7+ kunnen spelen want nu had Oeds met 16 . …Kf8 z’n dame nog kunnen redden.

Zoon Roel kreeg een dame cadeau van Charrel, die met zijn dame  een loper pakte, die een tijdlang ongedekt gestaan had, maar die Roel juist een zet eerder van een solide dekking had voorzien.




De partij om de bovenste plaats op de ladder tussen Dick en Auke komt in een ander verhaal nog aan de orde .