Om des Keizers baard, Ronde 1
Natuurlijk is er wel wat te verdienen in de eerste ronde van de interne competitie, ELO-punten bv. en een plaats in de play-offs, maar eeuwige roem en een plaats in de annalen van de schaakclub Steenwijk verdien je pas als lente- of clubkampioen vanaf eind maart.
Vandaar misschien dat veel Steenwijker schakers in de eerste ronde nogal slordig omgingen met hun materiaal. Wat bijvoorbeeld te denken van Yun Che, die in de ze stelling op Martinus’ zet 15….Pg3 het brutale paard onmiddellijk tot orde wilde roepen met 16 Tf3??? en opgaf zonder het antwoord Pe2† af te wachten.
En dan Bert, die met zwart tegen Gerald in de volgende stelling opzichtig in de fout ging met 8 …Db6. Dat kost een pion na 9 Lxf5 exf5 10 Pxd5. Dat is nog tot daar aan toe, maar nu speelde Bert de zet 10….Da6???, waarop Gerald onder het slaken van woeste vreugdekreten met Pc7†.ook nog een dame incasseerde.
Toen was Bert wel weer bij de les, hij maake het Gerald nog knap lastig en uiteindelijk wist hij een eeuwigschaakmechanisme in de stelling te vlechten wat hem dus nog een halfje opleverde waar hij waarschijnlijk niet meer op gerekend had.
Ook Michiel en Auke, toch de nr 1 en 2 van het voorgaande seizoen blunderden er lustig op los. Eerst gaf Auke zomaar een belangrijke centrumpion weg en even later raakte Michiel op simpele wijze een stuk kwijt. Omdat Auke daarna niets meer weggaf wist hij de partij te winnen.
Van de partij van de nrs 1 en 2 van de loting, Jelmer en Charrel heb ik wel het notatiebiljet, maar het is me niet gelukt om daar een schaakpartij uit af te leiden, sorry mannen. Charrel won en voert nu de ranglijst aan. Hij zal in de volgende ronde tegen Dick de koppositie moeten verdedigen. Dick won van Roelof na nogal lichtzinnig openingsspel : 1.Pf3 Pc6 2.d4 d5 3.e3 Lg4 4.Pbd2 a6 5.h3 Lf5 6.g4 Lg6 7.Ph4 (als Roelof hier e5 had gespeeld was Dicks opening min of meer weerlegd 7. …Dd6 8.Lg2 Pb4 9.Pxg6 Dxg6 10.e4 Pf6 11.0–0 dxe4 12.Pc4 Pc6 13.Pe5 Pxe5 14.dxe5 Td8 15.De2 Pd5 (voorzichtiger en beter is Pd7) 16.Lxe4 Dc6? 17.c4 Dick profiteert natuurlijk onmiddellijk van de penning en wint een stuk en daarmee de partij.
Vom ersten Zug an auf Matt is de nogal pretentieuze titel van het boek van Emil Josef Diemer, de grote propagandist van deze opening. Daar kwam in deze partij weinig van terecht, Olivier liep hooguit wat zwaktes in zijn pionnenstelling op, maar mat was ver te zoeken. Mede met het oog op de klok bood Jaap daarom maar remise aan in de volgende stelling:
Maar : is deze stelling wel remise? Wit is aan zet , Oliviers laatste zet was Tf8-f7
Jaap schrijft in zijn verslag : Nadere analyse leerde dat remise ook de terechte uitslag was omdat wit nog een eeuwig schaak achter de hand had.
Kijk er maar eens goed naar!
Gerrit en Dimitri speelden een Siciliaanse opening, waar Gerrit meer uit had kunnen halen omdat Dimitri zich wat onnauwkeurigheden permitteerde. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord met een vrije pluspion voor Gerrit. Dat deed Dimitri uiteindelijk de das om.
De partij tussen Henk (vD) en Wolter begon Schots, 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. Pxd4 .
Wolter speelde nu het passieve 4 ..d6 wat een soort Philidoropening oplevert. Henk kreeg het betere spel, maar zoals bekend is Wolter een taaie. Verder dan wat ruimtelijk overwicht kwam Henk dan ook niet, in een eindspel met ieder twee torens, ongelijke lopers en een symmetrische pionnenverdeling kwamen de spelers remise overeen.
Het duel tussen voorzitter Frans en penningmeester Jon wordt in een ander stukje onder de loep genomen