Om des Keizers baard, ronde 2


Ook in ronde 2 sneuvelde er weer een dame, deze keer die van Martinus die in ronde 1  een dame van Yun Che cadeau had gekregen en zich er nu tegen Roelof  één liet ontfutselen in de volgende stelling: Roelofs laatste zet was 17. …Pe5 , waarop 18. Dxd4?? volgde.
Het antwoord 18. …Pf3+ was toen niet moeilijk meer.
Opgeven staat natuurlijk niet in Martinus schaakwoordenboek,
maar Roelof gaf de partij niet meer uit handen.

Charrel had de vorige week tegen Jelmer de koppositie veroverd en mocht die nu verdedigen tegen Dick. Dat was een te zware opgave, zie ook de partij van de week.

Zien wij in deze competitie een nieuwe Jaap van der Hulst? In ronde 1 tegen Olivier het Blackmar-Diemer-gambiet (1. d4 d5 2. e4) en nu speelde hij tegen Frans’ traditionele 1. f4 het From’s-gambiet, 1 …e5.
Iedere omschakeling kost tijd, ook de befaamde 5-3-2-opstelling van van Gaal werkte niet direct perfect, en de stelling na de 20e zet van Jaap zal niet geweest zijn wat onze gloednieuwe gambietspeler zich ervan had voorgesteld. Een paar zetten later kon Frans dan ook een puntje bijschrijven en de komende weken van een vakantie in Griekenland gaan genieten.

De andere Jaap (de Koning) was net terug van een fietsvakantie in Oisterwijk en nog niet al te best in vorm. Yun Che zette hem zonder veel problemen van het bord.
Ook de partijen tussen Bert en Michiel, Roel en Jelmer en Oeds en Gerald leverden zonder veel spectaculaire gebeurtenissen de winnaar op die volgens de ELO-lijst viel te verwachten.


Spannender was het in de partij tussen Wolter en Dimitri. Wolter had gekozen voor de Lc4-variant van het Siciliaans, in navolging van zijn beroemde bijna-naamgenoot Bobby. In deze stelling kon Dimitri rustig 7. … Dc7 spelen met gelijk spel. Maar hij koos voor iets riskanters : 7. … b5?! Er volgde 8. Pxc6 Dc7 9. Lxb5 axb5 10. Pd4?? En na 10. …Lxb4 zag Wolter dat zijn paard op b4 maar schijnbaar gedekt stond…. Met een stuk minder zocht Wolter naar complicaties en werd daarbij geholpen door Dimitri, die zonder noodzaak zijn stuk teruggaf voor een paar pionnetjes, misschien in de hoop op een gunstig eindspel. Dat werd het echter niet, 
Zeker niet toen hij op de 31e zet in deze stelling:
de torens afruilde, waarmee hij Wolter in één klap drie verbonden
vrijpionnen gaf. Na 31. …  e2 32. Txe4 Pxe4 moet wit wel Kxe2 spelen. Je hebt dezelfde materiaalverhouding als in de partij, maar wits vrijpionnen stellen nu niet zoveel voor. Het lijkt me zeker mogelijk dat zwart dit eindspel remise kan houden.
(hoewel : tegen de sluwe Wolter? )



De partij tussen Olivier en Henk vind je elders, met analyses van Henk.


Tussen Auke en Jon staat er vaak meer op het spel dan een paar Keizer- of Elo-punten: het gaat ook om het prestige. In de afgelopen kampioenscompetitie was Auke in beide partijen tegen Jon uit een bedenkelijke positie ontsnapt en dat zat hem niet lekker.
Het werd een boeiende partij die lang ongeveer in evenwicht bleef. Er was een aardig intermezzo na zet  37, in deze stelling:

Auke dacht met 38. Dxc5 een pion te winnen, maar Jon pareerde met 38. … Dxf6 Nu had Auke het best 39. Dxd6 kunnen spelen, Dxg5 40 fxg5 cxd6 41. Txd6 met duidelijk eindspelvoordeel. Hij speelde echter  39. Dxc7 Dxf4 40. Dd8+ Kg7  41. De7+ Df7
42. Dxf7 Kxf7 43 Txd6 bijna dezelfde stelling als in de eerdere variant, maar de zwarte koning staat één veldje dichterbij en dat geeft zwart veel betere remisekansen.  
Jons enige blunder kwam een paar zetten later: na 43….Txg5 44. Kf2 Ta5 45 a4 Ke7 46. Tb6 h5 47. Ke3 g5 48. Kd4 miste hij de witte dreiging en moest hij na 48. …g4 49. c5 constateren dat zijn toren opgesloten zat. Misschien  had  hij met 48. …Tf5 de partij nog kunnen redden.

Auke