Om des Keizers baard, ronde 4

Wit speelt en wint, zo was het in ronde 4, met negen partijen op het programma werd het 9-0 voor de witspelers. Maar niet zonder strijd.

De eerste zwartspeler die er aan moest geloven was Jelmer. Pieter, fraai gebruind terug van vakantie en voor het eerst dit seizoen in actie, was vast een tintje bleker geworden als Jelmer in deze stelling  Pieters ondoordachte zet 8. Pa4? beantwoord zou hebben met 8. …Pxf2 . Immers, na 9. Kxf2 Dh4+ wint zwart het geofferde stuk met groot voordeel terug. Na Jelmers 8. …Da5+ 9.c3 Le7 10.b4 Dc7 11. Pb5 Dxe5 12.g3 had hij na 12. …0-0 nog steeds goed gestaan, maar hij dacht het paard op b5 met 12. …a6 weg te kunnen jagen. Na  Pieters 13. Lf4 raakte hij toen een toren kwijt. Dat voordeel liet Pieter niet meer glippen.

Zwartspeler Oeds gaf Michiel teveel ruimte om een sterke koningsaanval op te bouwen, na iets meer dan 20 zetten was mat niet meer te vermijden.

Dimitri kwam ook in deze ronde weer in een slechter staand eindspel terecht, dat was hem in ronde 1 tegen Gerrit en ronde 2 tegen Wolter ook al gebeurd. Nu was het Jan (dS) die hem het eindspel afnam.

Vele jaren schaakervaring zaten achter het bord bij de partij tussen Wolter en Roelof . Toch liet Roelof zich in een onschuldig damegambiet in deze stelling :
verleiden tot 7. … Pc6? Zo’n ongedekt stuk op de open c-lijn van wit is vragen om problemen en die kreeg hij dan ook toen het arme paard na 8. Lb5 ook nog eens gepend kwam te staan. Roelof kwam er uiteindelijk met pionverlies uit en verweerde zich nog taai, maar Wolter weet zo’n klus op den duur wel te klaren.




In de partij tussen Bert en Charrel kwam een flinke kortsluiting voor: in deze stelling was Bert met 24. Pg6 wat te optimistisch, want Charrel antwoordde met 24. …Lf5. Bert dacht met de desperadozet 25. Dxf5 een uitweg te zien, waarop Charrel kennelijk dacht: dat kan ik ook, dus 25. …Dxe1+. Maar na 26. Txe1 Txf5 27. Pe7+ en 28. Pxf5 stond zwart een stuk achter. Charrel had gewoon 25. …Txf5 kunnen spelen, want na 26. Txe8 Txe8 staat hij een kwaliteit voor. Echter, op zet 25 had Bert Txe8 moeten spelen, met als vervolg 25. …Lxc2 26. Txf8 Txf8 27. Pxf8 Lxd1 28. Pd7 of zoiets met een iets minder staand eindspel dat misschien nog wel te houden is.

Auke en Henk vD speelden een Engelse partij. Dinsdagavond was Auke nog tamelijk tevreden over zijn spel, maar toen de partij door de mangel van Fritz gehaald werd bleek er toch nog wel het nodige op aan te merken, met name enige tactische mogelijkheden om meer uit de stelling te halen.

Jon tegen Martinus was een Koningsindiër, waarin Jon met g4 en h4 op de zwarte koning afstormde. Daarbij liet hij een paar steekjes vallen, maar Martinus profiteerde daar niet van. Kijk bv naar de volgende stelling: Jon wil dat paard op d4 weghebben. Gewoon 11. Lxd4 exd4 12 Dxd4 is geen optie wegens 12. …Pxe4! Dus speelt hij 11. Pce2?, wat Martinus de mogelijkheid 11. …Pxf3 12. Pxf3 Pxe4 13. Dc2 Lxg4 biedt. Op 14. Dxe4 volgt nu Lf5, met winst voor zwart. Zwart heeft dus 3 pionnen voor zijn stuk en een vrijwel onaantastbare stelling . Eigenlijk is dit typisch een Martinus-variant, maar hij speelde 11. …Pxe2 en Jons aanval rolde verder.


Ook zwartspeler Gerald liet tegen Jaap vdH een mooie kans liggen: hier speelde hij 15. …a6 ipv het veel betere ……………...........(Kijk maar eens goed , Gerald! )

De partij tussen Yun Che en Roel vind je terug als PvdW, en ook in die partij had zwart goede kansen op een punt.
9-0 voor wit had dus zomaar 4½ - 4½ kunnen zijn als de zwartspelers hun kansen waargenomen hadden.




Er stond nog een 10e partij op het programma, maar op de fiets van Vledder naar Onna kreeg WL Henk vD een telefoontje van Geert dat hij zijn koeien voor moest laten gaan op paarden en pionnen. Afwezig met geldige reden oordeelde Henk, en daardoor kon Olivier niet spelen buiten schuld.