Verrassende damevangst van Oeds

 

Het hoogtepunt van de zevende competitieronde was ongetwijfeld de damevangst in de partij tussen Jon Derks en Oeds Dijkstra. Op een bord vol stukken kon de dame van Jon plotseling geen kant meer op. Het is een huiveringwekkend gezicht om de schaker, die zoiets overkomt, hoofdschuddend achter het bord te zien zitten. Ongetwijfeld tegen beter weten in beulde Jon zijn hersenen nog enige tijd af op zoek naar een reddende zet. Maar die zat er niet in. Aan dameverlies viel niet te ontkomen. Jon spartelde nog flink tegen, maar Oeds bracht zijn vis veilig op het droge. Ingrid Jansen stelde zich origineel op tegen de b4-opening van Henk Mante. Maar toen het echt menens werd, durfde geen van beide spelers op winst te spelen en werd de vrede getekend. Liefhebbers van pionneneindspelen kwamen aan hun trekken in het eindspel dat Marcus Pliester en Gerrit Schoenmaker uiteindelijk bereikten. Pionneneindspelen kunnen ongelooflijk lastig zijn, maar Marcus had een pion meer en dat scheelt natuurlijk wel. Uiteindelijk gaf die pluspion de doorslag.Gerald Bouw redde het niet tegen Roel Kreulen. Hij verloor wat pionnen in de opening, kreeg vervolgens ook nog een aanval over zich heen, waaraan niet te ontsnappen viel.

Een dubbeltoreneindspel werd bereikt in de partij tussen Henk van Dijk en Yun-Ché Hu.Weliswaar had Yun-Ché een pion minder, maar de remisemarge in zo'n eindspel is groot. Te haastig spel kostte evenwel nog een pion, waarna Yun-ché de partij opgaf. Het slot van de partij tussen Martinus Scheeringa en Frans van Emst was fascinerend. Martinus had twee mobiele torens, terwijl Frans behalve loper en toren een stel formidabele vrijpionnen op de zesde rij had. Toen de schaakjes uitgeput waren, beslisten de pionnen. Jaap van der Hulst en Roelof Kreulen leken af te stevenen op een lange laveerpartij, toen Roelof ineens een pion verspeelde op de damevleugel. De strijd op deze vleugel werd mede daardoor gewonnen door Jaap, die een sterke vrijpion op a6 verkreeg. Het alles-of-niets- initiatief van Roelof op de andere vleugel kon eigenlijk niet slagen, omdat de zwarte dame aan het tegenhouden van de pion gebonden was. Degelijke overwinning voor Jaap.

De stand aan kop is ongewijzigd gebleven. Dick won met zwart van Henk Wichers. Henk heeft een goed ontwikkeld gevoel voor het evenwicht in de stelling. Het is daarom lastig iets concreets tegen hem te bereiken. Weliswaar kwam Dick met een klein plusje uit de opening, maar veel stelde het niet voor. Door zijn tegenstander steeds met kleine dreigingen bezig te houden, kreeg Dick tenslotte de gelegenheid om via een doorbraak in het centrum het spel naar de andere vleugel te verplaatsen. Wit verloor zijn g-pion en h-pion, waarna de vrije zwarte h-pion de strijd besliste. Koploper Auke van Urk hield stand tegen Jan Bijker. Het swingende schijnoffer dat Jan op de zevende zet bracht, was incorrect. "Wanneer jij wil swingen, swing ik mee", moet Auke gedacht hebben en bracht op zijn beurt een schijnoffer op f7. Beide schijnoffers gooiden de stelling open, maar de witte stelling was daar veel beter op voorbereid dan de zwarte. De zwarte koning werd het vrije veld in gejaagd, waar hij belaagd werd door een overmacht aan witte stukken. Toen mat of dameverlies niet te vermijden was, gaf Jan op.