Ronde 22

Voor ronde 22 van de onderlinge competitie stonden –vanwege de wedstrijd van het 2e team - maar 5 partijen op het programma.

Gerald Bouw en Jan Bijker speelden een fantasie-opening, waarin Gerald via afruil de stelling trachtte te vereenvoudigen. Daarbij vergiste hij zich echter en toen werd hij door een pionvorkje verrast dat hem een stuk kostte. Ondanks knap en langdurig verweer was die achterstand niet meer goed te maken en bij de 36e zet streek Gerald de vlag. Wim Rehorst verdedigde zich tegen Stef van Kesteren met de Russische verdediging. Stef rokeerde lang en kreeg door te passief spel van Wim, waarbij Stef onnodig wat tempo's cadeau kreeg, de kans d.m.v. een pionnenopmars een gevaarlijke aanval op te zetten tegen de koning van Wim, die naar de korte kant gerokeerd was. Na nog een onnauwkeurigheid van Wim kwam zijn koningsstelling geheel open en was het pleit beslecht. Auke van Urk speelde tegen Ingrid Jansen, die haar aandacht moest verdelen tussen die partij en de acht partijen van het tweede team waarvan zij teamcaptain is. Zoals gebruikelijk had Ingrid in de beginfase erg veel tijd nodig, maar Auke was zo vriendelijk remise aan te bieden, wat in dank aanvaard werd. Harder ging het toe in de partij tussen Jon Derks en Wolter Visscher . In een Engelse opening leek Wolter aanvankelijk de beste kansen te hebben, maar waarschijnlijk was dat maar schijn, want Jon wist alle dreigingen het hoofd te bieden en bleef steeds voor in de ontwikkeling.

Een bevrijdingspoging van Wolter faalde op een tegencombinatie van Jon, die de laatste een kwaliteit + een pion opleverde. Wolter probeerde nog even de stelling te compliceren om op die manier in troebel water te vissen, maar al vrij snel zag hij het hopeloze van zijn pogingen in en gaf hij op.

Dick Stavast en Bert van Steenbergen speelden een raar soort Grünfeld-Indisch waarin de zaken zich vooral ten gunste van wit (= Dick) ontwikkelden.

In deze totaal verkreukelde stelling toverde Bert echter nog een prachtig verdedigingszetje tevoorschijn. Voldoende was het niet, vooral niet toen hij even daarna de beste voortzetting miste en zich mat liet zetten.

Bert speelde hier 22.....Pf4!? en na 23 Txf4 Txe4 24 Txe4 had hij met 24 ....Dxf5 een stelling kunnen bereiken waarin hij nog een hele tijd door had kunnen vechten.

Hij speelde echter 24.....Lxf5 en werd na 25 Dh5 Lg6 matgezet met 26 Dc5