schaakjubilea

Schaakclub viert jubilea.

Afgelopen dinsdagavond stonden de Steenwijker schakers  stil bij het 75-jarig jubileum van hun club.  Doordat Max Euwe in 1935 wereldkampioen werd door de regerend kampioen, de Tsjech Aljechin te verslaan in een  spannende tweekamp, nam in Nederland de belangstelling voor het schaakspel  grote vormen aan, en organiseerden veel individuele schakers zich in verenigingen en zo werd  op 11 februari 1936 ook  Schaakclub Steenwijk opgericht. Daarnaast  viel er nog een jubileum te vieren, want secretaris Auke van Urk kreeg de gouden erespeld van de KNSB  uitgereikt vanwege 50 jaar lidmaatschap van de schaakbond. Erelid en ex-voorzitter Adri Maranus was overgekomen uit Doetinchem  om het sieraad op te spelden.  Van die  vijftig jaar is Auke inmiddels al weer 40 jaar lid  van de Steenwijkse club, en omdat hij door zijn  bestuursfuncties, instructielessen, een 15-tal clubkampioenschappen en het organiseren van en deelnemen aan talloze andere schaakevenementen een bijzondere  bijdrage heeft geleverd aan de groei en bloei van de club werd hem na unaniem besluit  van de algemene ledenvergadering door voorzitter Frans van Emst een oorkonde uitgereikt waarin zijn bevordering tot Lid van Verdienste is vastgelegd.
                       
Aansluitend werd ronde 19 van de onderlinge competitie gespeeld.

De kersverse jubularis en koploper Auke van Urk speelde met wit tegen Bert van Steenbergen, die zich verdedigde met Grünfeld-Indisch. In het vroege middenspel liet Auke zich verleiden tot een afwikkeling die er goed uitzag , maar die bij nader inzien zwart het beste van het spel gaf.  Bert kreeg een aantal gevaarlijke vrijpionnen, die uiteindelijk niet meer te stoppen waren.  De nummer 2 van de ranglijst, Jon Derks, kreeg tegen nummer 3, Dick Stavast,  in de opening een pion cadeau.
Dick hoopte op compensatie in de vorm van een voorsprong in ontwikkeling . Jon hield in eerste instantie duidelijk de leiding in de partij, maar rond de 20e zet overzag hij een goede mogelijkheid om zijn stelling via afruil van een sterk zwart paard de consolideren. Hij was namelijk helemaal vergeten dat hij nog altijd mocht rokeren. Toen hij die kans gemist had ging het snel bergaf met zijn stelling. Er gingen wat pionnetjes verloren en uiteindelijk kwam hij in een duidelijk verloren pionneneindspel terecht. Inmiddels had Jan Bijker al van Rody Holtrop gewonnen, die aanvankelijk Jans Schotse opening goed tegenspeelde, maar een listig tussenzetje van Jan overzag, dat hem materiaal kostte. Hij koos daarna voor de aanval, maar die sloeg niet door en zo gaf het materiële evenwicht van Jan de doorslag. Gerrit Schoenmaker overrompelde Gerald Bouw in een aangenomen damegambiet dat door Gerald niet volgens de regelen der kunst behandeld werd. Jaap van der Hulst koos tegen Henk Mante voor de Trompovski-aanval, wat resulteerde in een ingewikkelde manoeuvreerpartij , waarin Jaap op de 18e zet een schaakje over het hoofd zag dat hem een paard kostte. Het nutteloze van verder doorploeter inziende gaf Jaap direct op. Oeds Dijkstra verdedigde zich taai tegen Marcus Pliester in een partij, waarin al snel veel stukken afgeruild werden. Marcus won wel een pion, maar Oeds wist die in het eindspel terug te winnen, waarop de vrede getekend werd.
Yun Che Hu speelde tegen Martinus Scheeringa volgens zijn gewoonte scherp op de aanval, hier en daar wat pionnetjes offerend voor open lijnen. Die pionnetjes kreeg hij terug, een remise-aanbod van Martinus werd geweigerd en er kwam een eindspel op het bord, waarin Martinus krap in de bedenktijd kwam te zitten en in de fout ging. Een penning kostte hem zijn dame en later ook de partij. Wim Rehorst wist in een Engelse opening al snel een pion van Roelof  Kreulen te verschalken, op zich niet zo erg, maar Roelof zag vervolgens zijn koning het bord over gejaagd worden, waarbij hij onderweg ook nog  een loper verspeelde. Wim Rehorst kon dankzij die materiaalvoorsprong het eindspel vrij eenvoudig winnen.

Aan het Friese Schaakkampioenschap  voor 60-plussers te Leeuwarden nemen zes Steenwijkers deel. Na 2 ronden  kunnen Dick Stavast en Auke van Urk nog bogen op de volle score, terwijl Ingrid Jansen en Frans van Emst het moeten doen met 1 uit 2. Roel Kreulen scoorde tot nu toe een halfje en Oeds Dijkstra moet na 2 verliespartijen  nog op stoom komen.