960-snelschaak

De eerste titel die de jubilerende Steenwijker schaakclub - 75 jaar geleden opgericht na de successen van Max Euwe die er in 1935 in slaagde wereldkampioen te worden - dit seizoen te vergeven had is een prooi geworden voor Auke van Urk, de schaker die inmiddels 40 jaar lid is  en daarmee ook in dienstjaren het oudste lid. Door deelname van 3 spelers aan het toernooi in Groningen namen tien spelers de handschoen op in het 960-snelschaak, een variant waarbij de opstelling van de zwaardere stukken achter de pionnen willekeurig wordt bepaald door een computer, die daarbij 960 mogelijkheden heeft. Het is dus zaak goed de consequenties van de inregelmatige beginstelling te doorgronden en de afwijkende rokaderegels  in de gaten te houden.
Na 3 ronden gingen naast Auke nog 2 spelers zonder puntverlies aan kop, te weten Rody Holtrop en Yun-Che Hu, die optimaal gebruik maakten van hun snelle inzicht in het schaakspel.  In de 6e ronde nam Rody alleen de kop door zijn zesde partij te winnen, en dankzij het feit dat Yun-Che zijn eerste verlies moest incasseren tegen Frans van Emst en dat Auke tot tweemaal toe verzuimde op de klok te kijken en zo reglementaire  remises te verwerken kreeg tegen Oeds Dijkstra en Marcus Pliester. Van de drie spelers die na de eerste ronden nog zonder zege waren hadden Martinus Scheeringa en Jaap van der Hulst inmiddels de hatelijke nul weggewerkt. 
Na verlies tegen Auke in de 7e ronde verslapte Rody's aandacht terwijl Yun-Che zich juist herpakte. Oeds Dijkstra en nestor Henk Mante zijn geen liefhebber van deze spelsoort en verslikten zich regelmatig in de onregelmatigheid der stukken, hetgeen ook gezegd kan worden van Geert Duiven die Yun-Che's dame verschalkte maar toch nog mat ging. De laatste ronde moest  de definitieve beslissingen brengen nu Yun-Che en Auke met 7 uit 8 aan de leiding gingen vóór Rody en Frans met 6,  terwijl onderin Martinus en Geert  beiden 1 punt hadden verzameld. Auke won nog vrij eenvoudig van Yun-Che en daarmee de titel, en de strijd om de rode lantaarn werd er een "op leven en dood", waarbij het reglement moest worden ingeroepen toen Martinus weliswaar een winnende stelling had opgebouwd met nog slechts enkele seconden op de klok, en juist op dat moment Geert een onreglementaire zet  - niet opheffen schaak - deed, waardoor Martinus 120 seconden extra bedenktijd erbij kreeg, voldoende om Geerts stelling volledig te slopen zodat deze het voor gezien hield. Einduitslag:
1. Auke van Urk  8 uit 9
2. Yun-Che Hu  7 uit 9
3. Rody Holtrop, Marcus Pliester, Frans van Emst 6 uit 9
6. Oeds Dijkstra  3,5 uit 9
7. Jaap van der Hulst 3 uit 9
8. Henk Mante 2,5 uit 9
9. Martinuis Scheeringa 2 uit 9
10. Geert Duiven 1 uit 9