schaaktoernooi leerlingen basisschool

Het door Schaakclub Steenwijk op woensdagmiddag 3 november georganiseerde schaaktoernooi voor leerlingen van de basisscholen is een groot succes worden.  Liefst 61 deelnemers hadden zich aangemeld en uiteindelijk verschenen er 57 aan het bord  nadat 4 zich op het laatste moment vanwege ziekte of andere nare omstandigheden moesten terugtrekken. Van de groepen 6 meldden zich 18 liefhebbers - waaronder enkele vroegrijpe leerlingen uit groep 6, uit groepen 7 maar liefst 23 en 16 uit groepen 8 .
In de voorronden werden de bokken van de schapen gescheiden, zodat ze in de finaleronden op tegenstand van meer gelijk kaliber zouden stuiten.
Bij de jongsten kwalificeerden zich voor de hoogste finalepoule Jelmer Hofstra, Ruben van Dalen, Stefan ten Wolde, Ties Wiersma, Olivier Vernooij en Quintijn van Helsdingen. Uit groepen 7 deden dat Lucas Westrik,  Dennis Bollema,  Jorn de Jong, Lucien Hu, Thomas Dominicus en NOah Zwartjes, en bij de oudste categorie wisten Julian Bijkerk, Hessel van Dalen, Elvis Delsink, Alexander ter Schure, Koen Oldersma en Gijsbert Ebbers zich voor de topgroep te plaatsen.
Na de herindeling en de pauze met consumptie dus nieuwe kans op succes met herdersmat, aftrekschaak of een andere schaaklist, ieder in zijn eigen finalepoule. Uiteindelijk bleef geen enkele deelnemer steken op een hatelijke nul, en lag er voor iedereen  een prijs op de kadotafel.
In groep 6 won Ward van Ravensberg ongeslagen poule 3 met 4 uit 5, vóór Jari de Boer en Bram Sonke met 3 uit 5, Chaja Sonke en Vrijmoed Postma met 2 uit 3 en Jarno Koops met 1 punt. In poule 2 won Magchiel van Engelen, eveneens met 4 uit 5 vóór Elkjaer Kasel met dezelfde hoge score, Niek Assink met 3, Femke de Graaf met 2,5, Govert Kwarten met 1 en Dionne Brandsma met 0,5 punt.
In poule 1 van groep 6  wist Olivier Vernooij als één van de jongste deelnemers met 4 uit 5 de beker te veroveren, vóór Ruben van Dalen met 3, Quintijn van Helsdingen en Stefan ten Wolde met 2,5, Jelmer Hofstra met 2  en Ties Wiersma met 1.
In groep 7 won Matthijs Loderus poule 4 met maar liefst 4 uit 4, vóór  Marthe Plat met 2,5 uit 4, Susanne Scheepstra met 1,5 en Thijs Bijdevaate en Daan Gerrits met 1 punt. In poule 3 scoorde Lars van der Velde 4,5 uit 5 waarmee hij Niels van Uden met 3,5, Doris Hagedoorn met 3, Mark van Rossen met 2, Dylan Bijkerk met 1,5 en Sophie Foppen met 0,5 achter zich liet.
In poule  2 won Steven Jelsma al zijn 5 partijen. Mika Schoterman en Oscar Derks wonnen er elk 3, Jesse Pen eindigde op 2,5 vóór Hermen ter Schure met  1 en Rick Ziel met een half. In poule 1 kon Noah Zwartjes geen potten meer breken en  Thomas Dominicus bleef steken op 1 punt. Jorn de Jong eindigde op 2,5 uit 5, Dennis Bollema op 3, Lucas Westrik op 4 en de beker kwam in het bezit van de jongedame Lucien Hu die 4,5 uit 5 behaalde.
In de oudste leeftijdsklasse waren de deelnemers in poule 3 aan elkaar gewaagd: Robert Spin en Cassandra Stroeve scoorden 2,5 punt, Donny van Hien 2, en Jikkie Reith en Jochem de Graaf behaalden 1,5 punt.
In poule 2 won Timo de Jong met overmacht en 4 uit 4. Jens Aerts werd tweede met 2 uit 4 vóór Anna van Bemmel en Ivo Kraan met 1,5 en Jennanna Spannenburg met 1. Poule 1 en daarmee de beker was onbetwist een prooi voor Elvis Delsink met een score van 5 uit 5. Koen Oldersma legde met 4 punten beslag op de tweede plaats en Julian Bijkerk werd met 2,5 punt derde. Hessel van Dalen behaalde 2 punten,  Alexander ter Schure 1 en Gijsbert Ebbers  bleef ditmaal steken op een halfje.
Bij de prijsuitreiking waren ook een groot aantal ouders en andere begeleiders aanwezig en de organisatoren Jon Derks, Bert van Steenbergen en Auke van Urk werden met een luid applaus beloond voor hun inspanningen.