Algemene Ledenvergadering van de FSB

Secretaris en Voorzitter bezochten woensdagavond 15 september j.l. de Algemene Ledenvergadering van de FSB te Bolsward.
Elk jaar worden met een korte stilte de FSB-leden herdacht die zijn overleden. Gelukkig ook dit jaar weer geen Steenwijkers .

Notulen vorige ALV, mededelingen, ingekomen stukken, financiën, jaarverslag leverden  weinig vragen en discussie op. De afdracht voor seniorleden (vanaf 18 jaar) blijft gelijk op 41,50 euro.
Bij  de prijsuitreiking nam Auke als teamleider van het I-ste weer een klok in ontvangst.
Het voorstel tot wijziging statuten (aanpassing aan de eisen van NOC-NSF en KNSB) leverde geen inhoudelijk protest op.
Bestuurleden van aangesloten verenigingen mogen – in tegenstelling tot FSB-bestuurders – langer dan 12 jaar aanblijven, en de officiële regels  over afvaardiging door een club naar de ALV  worden soepel toegepast.
In het bestuur werd gekozen Bauke Vroom van Schaakwoude, de penningmeester blijft nog 1 jaar en voorzitter Dick Kruithof liet alvast weten dat hij t.z.t (volgens de nieuwe regels) niet meer herkiesbaar is.
De voortgang van het ambitieuze  plan neergelegd in “Fryslân stiet Skaak” stagneert wat op het gebied van aantrekken nieuwe jeugd- en senior schakers.  Bauke Vroom gaat zich met de  ouderen bezig houden en Joe Hania  blijft de jeugd stimuleren, met  als steun het nieuwe FSB-jeugdbeleidsplan 2010-2015.
Voorstellen tot wijziging van het competitiereglement  (inclusief  dispensatieregeling) en het reglement-bekercompetitie leidden  wel tot  enige ophef met name waar het ging over de “voorwaarden ten aanzien van spelers”en  de “wedstrijdleiding/wedstrijdformulier”, maar met enige kleine aanpassingen werden de nieuwe reglementen  uiteindelijk aangenomen door de vergadering.
Uitkomst is dat  ook in de toekomst KNSB-spelers  dispensatie kunnen  krijgen  om voor een andere (hun “eigen”) club FSB te spelen en dat  schakers ook in twee onderbonden  voor competitieteams kunnen uitkomen.
Verder zijn de termijnen waarbinnen teamleiders en wedstrijdleider (WL) in geval van een conflict/protest hun zienswijze aan de competitieleider (CL) moeten doorgeven kort gehouden (resp. 4 dagen voor de protesteerder en daarna  7 dagen voor de andere club en de WL) en zijn de bepalingen rond het (inzenden van het) wedstrijdformulier aangescherpt.  De thuisclub dient te zorgen dat er ( naast een exemplaar van de FIDE-regels en het competitiereglement ) een officieel wedstrijdformulier  aanwezig is  hetwelk door beide teamleiders en de WL ondertekend moet worden. In geval van protest moet dan formulier binnen 24 uur aan de CL gezonden te worden door de WL.
Op niet-nakoming van de regels rond het (inzenden van het) wedstrijdformulier  is een boete gesteld.
De rondvraag leverde geen  kwesties van belang op, en nadat we nog even hadden nagepraat met bekende collega-bestuurders keerden we over de nieuwe  rondweg bij Sneek in een  constante stortregen weer huiswaarts.
Auke & Frans