Auke blijft koploper
Koploper Auke van Urk koos tegen zijn witte belager Bert van Steenbergen een voorzichtige benadering, terwijl wit juist snel op open lijnen aanstuurde door zijn pionnen naar voren te sturen. De opening kostte daarom veel bedenktijf, en zwart zag af van rokade waardoor hij twee witte pionnen buit kon maken. Alhoewel Bert daardoor open spel kreeg was hij toch gedwongen nog kort te rokeren, waarna zwart matdreigingen kreeg die wit alleen door stukkenafruil kon pareren, hetgeen zijn aanvalspotentieel fors beperkte. De zwarte pluspionnen bleken vervolgens een faktor van belang en toen wit in tijdnood ook nog een stuk liet in staan, streek hij de vlag.
In de BenOni van Dick Stavast en Jon Derks was sprake van wisselende kansen. Wit had een geweldige drukstelling kunnen krijgen, maar hij wilde geen afscheid nemen van het loperpaar. Zwart was er als de kippen bij om het initiatief over te nemen en zelf een aanvalsstelling op te zewtten, hetgeen Dick alleen nog kon voorkomen voor een van zijn geliefde lopers te offeren voor 2 pionnen. Dat nam de druk bij lange na niet weg, en er was een blunder van Jon voor nodig om Dick de fortuinlijke zege te brengen.
Ook in de partij tussen Rody Holtrop en Frans van Emst speelde het loperpaar een rol. Rody offerde met wit een pion om het loperpaar te verkrijgen en dat van zwart te elimineren. Met de witte loper en zijn centrumpionnen voerde hij vervolgens de druk op de koningsstelling op.
Zwart was genoodzaakt tot afruil, teruggave van de pion en het openen van de g-lijn. Bij beter spel had Rody nog een tweede pion gewonnen, maar in de door hem gekozen voortzetting kon zwart de gaten nog net dichten. Toen zwarts laatste paard kans kreeg zich ook nog met de strijd te bemoeien en wit zijn laatste loper niet wilde afruilen, koste dat wit weer een pion en na een blunder ook nog een toren, waarna de strijd gestreden was. De partij tussen Yun-Che Hu en Jaap van der Hulst kwam langzaam op gang. Jaap verzuimde een pion te winnen, waarna Yun-Che dat op zijn beurt wel deed, hetgeen wit de kans gaf een aanval op de zwarte koning te lanceren.In de door Jaap gekozen variant sloeg die niet door, waarna hij opgaf, maar bij de analyse bleek dat een betere variant hem de winst had kunnen brengen.
Stef van Kesteren en Roelof Kreulen speelden een gambiet waarin het desalniettemin lang rustig bleef. Het duurde lang voordat de eerste stukken van het bord verdwenen en Stef voerde de druk langzaam op. Na een verkeerde loperzet van zwart won Stef de belangrijke pion op e6, en aansluitend ook nog de kwaliteit. Roelof modderde nog wat door maar na een volgend stukverlies gaf hij op. Marcus Pliester en Jan Bijler kwamen tot remise, nadat Marcus met wit weliswaar actiever spel had laten zien tegen rustig verdedigend spel van zwart. In eerste instantie zag Marcus remise nog niet zitten maar na verdere afruil accepteerde hij de puntdeling bij een tweede aanbod.
Wolter Visscher en Geert Duiven begonnen wat vertraagd aan hun KoningsIndische partij. Zwart overschatte zijn kansen op de koningsvleugel en bracht zijn dame vroegtijdig in het spel. Wolter reageerde met een ontwikkelingszet die tevens een valletje in zich borg. Dat kostte zwart een stuk waarna de partij voor hem technisch gesproken verloren was. Er volgde nog wat "houthakkerij" maar daarmee kon zwart zijn verlies niet meer afwenden.
Oeds Dijkstra raakte in een grote veldslag met Gerald Bouw, en deze ruilde beter af dan Oeds waardoor hij er een vol paard aan overhield. Omdat het werd ingesloten door witte krijgers ging het even later weer verloren, waarna wit op routine in het eindspel alsnog de winst wist te behalen. De senioren Wim Rehorst en Henk Mante begingen beiden wat slordigheden waardoor Wim aanvankelijk het initiatief had en een vrijpion op de a-lijn, maar zwart net op tijd met een paardsprong het evenwicht kon herstellen, waarna de heren tot remise besloten.
Dinsdag 5 oktober ontvangt het eerste Schaakteam in de promotieklasse Heerenveen, en een week lager ontvangt het tweede team Sneek 4, dat alles nog in De Oerthe.