Snelle beslissingen
Op de meeste clubavonden van de schaakclub Steenwijk wordt tot middernacht verwoed gestreden. Wedstrijdleider Marcus Pliester keek om ongeveer half elf dan ook vreemd op toen bleek dat acht van de negen partijen die op het programma stonden al beslist waren.
Alleen Henk Mante en Martinus Scheeringa waren nog bezig. Martinus had de Orang-oetangopening van Henk correct beantwoord , maar was kort na de openingsfase toch enige pionnen achterop geraakt. Nu doet dat Martinus niet zoveel, hij heeft al heel wat schijnbaar hopeloze stellingen weten te winnen door stug vol te houden en de tegenstander steeds weer voor nieuwe problemen te stellen. Maar deze keer lukte het hem toch niet om Henk Mante te verrassen.
Marcus Pliester zelf probeerde tegen de f4-opening van Frans van Emst een zwakke witte pion op e3 onder schot te nemen, maar uiteindelijk leidden zijn manoeuvres alleen maar tot afruil. Toen de zwakke broeder op e3 door kon stomen naar e4 was de stelling volkomen in evenwicht en werd de vrede getekend.
Roelof Kreulen was met zwart tegen Geert Duiven toen al in een openingsvalletje van de Spaanse afruilvariant getrapt. Dat kostte hem twee pionnen en leverde hem na afruil van de meeste stukken een ongunstig eindspel op, dat niet te houden was.
Jan Bijker, die na vele jaren schaakpauze dit jaar weer aan de onderlinge competitie deelneemt constateerde bij zichzelf in zijn partij tegen plaatsgenoot Gerrit Schoenmaker een gebrek aan wedstrijdritme. Zo liet hij zich in de opening (Siciliaans) opzadelen met een dubbelpion op c3. In zijn haast om daarvan te profiteren stelde Gerrit zijn rokade voorlopig uit. Dat had hij beter niet kunnen doen, want van uitstel kwam afstel en toen zwart ook nog verkeerd afwikkelde kon Jan met zijn dame de zwarte stelling binnenkomen, wat beslissend bleek.
Yun-Che Hu kwam met wit tegen Auke van Urk in de opening een pion achter. Als compensatie daarvoor zocht hij naar aanvalskansen op de zwarte koningsstelling. Misschien had hij daarbij een tweede pion moeten offeren om die koningsstelling te verzwakken. Toen hij dat naliet kon Auke zijn stelling consolideren en het initiatief overnemen. Hij won een tweede pion en toen Yun-Che ook nog een toren op de tweede lijn liet binnenkomen en stukverlies of erger onvermijdelijk was gaf hij op.
Ingrid Jansen liet zich met zwart tegen Dick Stavast niet in op het Morra-gambiet van het Siciliaans, waarin wit een pion offert om een mooie aanvalsstelling te krijgen. Maar de stelling waarin zij toen terecht kwam bood haar weinig perspectief. Na een zet of 10 had ze nauwelijks nog manoeuvreerruimte en een foutieve afruil maakte een abrupt einde aan de partij.
In de partij tussen de jongste en de oudste speler van de schaakclub was de jeugd deze keer de baas. Rody Holtrop (21 jaar) profiteerde in een korte partij van een blunder van Wim Rehorst (85 jaar)
Wolter Visscher koos tegen Oeds Dijkstra met zwart voor de Hollandse opening. Daarin deed Oeds wat onnodige zetten. Wolter profiteerde van het tempoverlies en kreeg actief spel op de koningsvleugel. Na een loperoffer van zwart kon oeds zich niet meer bevrijden. Hij moest eerst het stuk teruggeven, later nog meer materiaal en bij de 28e zet gaf hij op.
Jaap van der Hulst speelde met zwart tegen Jon Derks een damegambiet dat Jon op vrij onorthodoxe wijze aanpakte. Het had nog een heel interessant duel kunnen worden, ware het niet dat Jaap een kapitale blunder maakte, die hem via een simpel paardvorkje de dame kostte.