Nacompetitie (ronde 3)

Naast de strijd om het clubkampioenschap, waarin de vier hoogstgeplaatste spelers uit de wintercompetitie een dubbelrondige vierkamp spelen, wordt er door de overige schakers gestreden om de titel van lentekampioen.
Wolter Visscher, de lentekampioen van vorig jaar, deed deze week goede zaken. Door winst op Roel Kreulen nam hij de koppositie over van Ingrid Jansen. Roel Kreulen verdedigde zich met zwart met een Siciliaanse opstelling, waarin hij aanvankelijk een vrijwel onneembare vesting opgebouwd had tegen de aanvalspogingen van Wolter. Rond de 20e zet ging het echter mis met Roel. Onnodig verspeelde hij de kwaliteit, waarna Wolter afwikkelde naar een gewonnen eindspel. Ook tussen Ingrid Jansen en Henk Mante kwam het Siciliaans op het bord. Henk kwam met zwart  wat gedrukt te staan. Er werd wat heen en weer gespeeld met de lichte stukken, maar meer dan wat los gestoei werd het niet. Geleidelijk aan wist zwart zich te bevrijden en werd tot remise besloten. Yun-Che Hu en Oeds Dijkstra brachten ook al een Siciliaan op het bord, die een spectaculair slot kreeg toen de zwarte koning in het centrum mat ging in een spervuur van witte stukken.  Geert Duiven kreeg met zwart in een koningsindische opening tegen Wim Rehorst een mooie aanvalsstelling, maar verkeek zich  in de verwikkelingen die dat opleverde en verspeelde een loper. Toen Wim erin slaagde af te wikkelen naar een eindspel met nog steeds een stuk meer was de zaak wel bekeken.
Gerrit Schoenmaker kwam in een damegambiet tegen Martinus Scheeringa beter uit de opening. Hij kwam een pion voor en incasseerde na een kapitale blunder van Martinus zelfs een volle toren. Maar zoals altijd speelde Martinus stug door en met succes deze keer.
In plaats van beslissend door te drukken liet Gerrit een lastige penning toe en toen hij dacht zich daarvan te kunnen bevrijden gaf hij pardoes een dame weg.
Marcus Pliester kwam in een damegambiet tegen Roelof Kreulen met zijn dame in een vreemde positie terecht, op h1 naast zijn koning op g1 en achter de pionnen. Maar in de loop van de partij slaagde Marcus er toch in zijn positie te bevrijden en zelfs winnend voordeel te krijgen.
In de play-off om het clubkampioenschap zit de eerste turnus erop en wijst alles in de richting van prolongatie ven de titel door Dick Stavast. Hij bleef op 100% dankzij winst op Auke van Urk. Die pakte hem met wit in een koningsindische opening  met  een vroegtijdige opmars van de g- en de h-pion agressief  aan. Het leverde een pion en een overwegende stelling op.
Maar in de loop van de partij slopen er wat slordigheden in het witte spel en Dick was er als de kippen bij om daarvan de profiteren. Hij kwam met een ijzersterk paard de witte stelling binnen. Dat leverde uiteindelijk een paar pionnetjes en een gewonnen eindspel op.
Jon Derks en Bert van Steenbergen deelden het punt . Bert had weliswaar een pion meer maar in het eindspel met verder uitsluitend zware stukken was het erg moeilijk, zo niet onmogelijk om dat voordeeltje tot gelding te brengen.