Topduel van het seizoen in FSB 2B !!

Vier ronden lang hadden de Schaakclub Steenwijk en DSC 2 in klasse 2b van de FSB elkaar proberen te overtroeven in royale overwinningen. Tot afgelopen maandag, toen de met veel spanning tegemoet geziene directe confrontatie plaatsvond, had Steenwijk precies een half punt meer gescoord.

Al vrij snel bleek dat invaller Waheeb Qatina de problemen van de Spaanse opening veel beter doorgrondde dan zijn tegenstander en na anderhalf uur kon het eerste punt voor Steenwijk genoteerd worden.

Jon had vrij snel na de opening een kwaliteit geofferd om te verhinderen dat zijn stukken te passief kwamen te staan. Dat leverde onverwacht snel succes op toen zijn tegenstander zich op gruwelijke wijze verrekende en een stuk verloor. Met een 2 – 0 voorsprong was het voor de overige Steenwijkers een stuk relaxeter spelen. En dat was maar goed ook, want Auke had inmiddels een bloedstollende stelling op het bord gekregen, met weliswaar een stuk voorsprong maar een koning die zo op het oog aan allerlei matdreigingen blootstond. Maar zijn tegenstander had nauwelijks nog bedenktijd en koos niet het goede plan. Dat was dus 3 – 0 voor Steenwijk. Door 2 remises van Marcus en Frans , die allebei de hele partij wel enig overwicht hadden, maar niet voldoende voor winst, werd het 4 – 1.

Dick was inmiddels, na een opening waar hij allerminst tevreden over was, bezig zijn tegenstander systematisch van het bord te drukken, Wolter stond een beetje moeilijk en Bert had weliswaar een kwaliteit meer, maar het sterke loperpaar van zijn opponent maakte het hem nog wel lastig. Uiteindelijk leverden die laatste drie partijen twee punten op, maar anders dan je zou mogen verwachten.

Dick won, zoals verwacht mocht worden, de tegenstander van Wolter was zo vriendelijk een dame weg te geven, maar Bert stak zoveel bedenktijd in het zoeken naar een sluitend winstplan, dat hij uiteindelijk in tijdnood fouten ging maken en nog verloor. Al bij al leverde dat een 6 – 2 overwinning op voor Steenwijk waarmee een belangrijke stap gezet werd naar het kampioenschap.

Gedetailleerde uitslag:

  • Gerard Baars - Marcus Pliester ½ - ½
  • Jan Anne Hoogendorp - Dick Stavast 0 - 1
  • Jan Westra - Auke van Urk 0 - 1
  • Wim van Zeijl - Jon Derks 0 - 1
  • Lammert Ausma - Bert van Steenbergen 1 - 0
  • Chris Hagg - Wolter Visscher 0 - 1
  • Johan van den Berg - Frans van Emst ½ - ½
  • Jacob Moraal - Waheeb Qatina 0 - 1