SCHAAK-allerlei

Na een zware nederlaag tegen koploper MidFryslan heeft het tweede team van Schaakclub Steenwijk ook tegen Westergoo uit Bolsward dat op de tweede plaats op de ranglijst van klasse 2B van de Friese Schaakbond staat een zware nederlaag van 2 tegen 6 moeten incasseren.
Aanvankelijk zag het daar helemaal niet naar uit want Frans van Emst kon met zwart aan het eerste bord vrij eenvoudig remise maken in een afruilvariant van het Frans, en Yun-Che Hu aan bord twee bracht in een Siciliaan met Hollandse trekjes met een loperoffer op h6 de koningsstelling van zijn tegenstanders fors aan het wankelen en kon net niet direct tot winst komen. Dat lukte hem in het eindspel wel toen hij zijn pionnenmeerderheid op diezelfde vleugel uitbuitte met een dreigende promotie. De tegenstander van Gerrit Schoenmaker trok de stand voor Westergoo gelijk nadat hij Gerrits koningsvleugel onder schot nam, daarbij de zwarte ontwikkeling blokkeerde en de dame die te vroeg op avontuur gegaan was opsloot en verschalkte.
Rody Holtrop verdedigde zich met Hollands en had aanvankelijk goede perspectieven over de f-lijn. Toen zijn tegenstander  op de damevleugel oprukte kreeg die tegenkansen en in een spannend middenspel werd de samenhang tussen Rody's zwarte stukken verbroken en verloor hij te veel materiaal. Geert Duiven had vanuit de opening initiatief en aanval, maar ruilde in het late middenspel te vroeg zijn actieve dame, waarna hij bleef zitten met een pionnenachterstand en niet te voorkomen promotie van een vijandelijke pion. Toen ook de partij van teamcaptain Ingrid Jansen vervolgens verloren ging was de nederlaag een feit. Ingrid dacht veel te lang na over de consequenties van een pionoffer op b2. Ze won uiteindelijk wel met een loper een toren maar verzuimde vervolgens te offeren om de loper te behouden. Toen het daarna echt ingewikkeld werd wreekte zich het gebrek aan tijd en in "vliegende tijdnood" gaf ze als sluitstuk ook nog de dame weg !
Roelof Kreulen had lange tijd de overhand vanuit een Engelse opening, omdat zwart ter voorkoming van kwaliteitsverlies een paard voor een pion offerde. Tot een echte aanval kon hij niet komen omdat de beide zwarte torens beter samenwerkten dan de witte, en nadat hij eerst nog een remise aanbod had afgeslagen, moest hij zich daarin even later toch schikken. Martinus Scheeringa zat het langst achter het bord en toonde weer eens de juiste vechtmentaliteit. Op de 21ste zet verloor hij een paard tegen een pion en vervolgens zocht hij compensatie met aanval op de koningsvleugel. Toen zijn tegenstander daar de boel op orde kon brengen en zijn aanval kon richten op de verzwakte damevleugel, kwam Martinus in het nauw en verloor hij verder materiaal. Pas nadat hij de volle 2 uren eigen bedenktijd had verbruikt en zijn vlag viel was hij verslagen.
In de onderlinge competitie speelden Stef van Kesteren en Gerald Bouw het vierpaardenspel. Nadat Gerald het vierde paard in het spel gebracht had plaatste hij een listig remise-aanbod, dat voor Stef echter te vroeg kwam. Gerald trok de trucendoos open en won een kwaliteit, maar verzuimde op het beslissende moment daarvan weer afstand te doen, waarna hij mat gezet werd. Henk Mante probeerde koploper Auke van Urk te verrassen met - uiteraard - de OerangOetan. Henk kwam goed uit de opening maar een zwarte pionnenopmars in het centrum leverde hem een gedrukte stelling op. Een bevrijdings-poging leverde niet het gewenste resultaat op maar verbeterde juist Auke's  kansen op de damevleugel. Henk boette een kwaliteit in en daarna stortte zijn stelling in. Rond de 35ste zet telde hij het hout en kwam tot de conclusie dat de overmacht te groot was.
Jan Bijker en Jon Derks zetten een Caro-Kann met Franse trekjes op het bord, waarin Jan met g4 tot de aanval overging. Na afruil van de witte lopers probeerde zwart op de damevleugel tot afruil van de zware stukken te komen. Een remiseaanbod werd door Jon niet geaccepteerd waarna Jan zich onttrok aan afruil, en met de zwartveldige loper insloeg op h6 en g7. De zwarte dame stond net iets te afzijdig om hulp te bieden tegen de diverse witte matdreigingen en kon alleen de witte koning ook nog naar voren jagen. Een vermeende penning op de witte dame leidde na een soort  "dubbelschaak" tot verlies van de zwarte dame en daarmee voor Jon van de partij. 
Komende week staat de derde en laatste ronde van het Rapidtoernooi op het programma, en eind maart beginnen de zes hoogstgeplaatste schakers aan de playoffs om het clubkampioenschap en de overigen aan de strijd om de felbegeerde lentetitel.