Snelschaakverslag

Nick Jhirad prolongeert met enige mazzel zijn snelschaaktitel


Het traditionele sluitstuk van het Steenwijker schaakseizoen, de snelschaakavond, was met 25 deelnemers weer een spectaculaire happening waarin pas in de laatste ronde en rond de klok van 12 de beslissing viel. Nick Jhirad trok, na eerder op achterstand te zijn gekomen door vier verliespartijen, met een reeks van acht overwinningen op rij en een score van 14 uit 18 uiteindelijk aan het langste eind. Daarmee prolongeerde hij de vorig jaar verworven titel. Slechts een half puntje achter hem eindigde het trio Auke van Urk, Peter de Korver en Louis Beuving. Van Urk gaf in ronde twee voortijdig op maar het verlies tegen Hans Kemperman in ronde 13 noopte hem definitief tot een inhaalrace. De Korver verloor slechts 2 partijen maar stond nogal war remises toe. De nederlaag in ronde 14 tegen Yannick Liefting deed hem uiteindelijk de das om. Beuving lag lang op schema voor een verrassende zege maar zag zijn fraaie eindrace verstoord door een remise tegen Pieter van der Zee.


Van de overige deelnemers maakten Jord Broers, de kersverse Lentekampioen, en Pelle Sassen indruk met 12,5 uit 18. Broers had een ijzersterke start met 7 uit 8 maar kon het dit jaar tegen de echte toppers nog niet waarmaken. Sassen op zijn beurt had een sterke finale met 6,5 uit 7.


Runner-up om de clubtitel, Xaveer Blok, was te bedachtzaam om in het snelschaakgeweld een grote rol te kunnen spelen, en dat gold ook voor een aantal oudjes die ronde na ronde “door de klok” gingen. Het speeltempo van 3 minuten plus 2 seconden per zet was dan ook oprecht moorddadig.


Na het zomerreces staat op 27 augustus de Algemene Ledenvergadering op de agenda en tot die tijd kunnen de verliezers van dit seizoen hun wonden likken en nog wat schaakstudieboeken ter hand nemen.