Oogstweken voor schaakclub SteenwijkNadat het derde team van Schaakclub Steenwijk – bestaande uit Xaveer Blok, Louis Beuving, Jan Bijker, Jon Derks en Roel Kreulen – in de voorlaatste ronde van de bondscompetitie al voldoende punten had verzameld om zich kampioen te mogen noemen, was het dinsdag j.l. de beurt aan het eerste team van de club.

Met 3,5-0,5 werd Lemmer verslagen en daarmee bleven Dick Stavast, Hans Kemperman, Nick Jhirad en Peter de Korver het team van Heerenveen-2 een matchpunt en een aantal bordpunten voor. Volgend jaar wordt daardoor (weer) uitgekomen in de hoofdklasse van de Friese Bond.


Overigens werd in diezelfde klasse Steenwijk-2 knap derde vóór het hoofdteam van Heerenveen en handhaafde het zich ruimschoots in de 1e klasse, waar het volgend jaar gezelschap krijgt van de collega’s van team3.

Vermeldenswaard is nog dat team-3 maar éénmaal het volle bordpunt moest inleveren en dat Xaveer Blok met 5 uit 5 topscorer werd in zijn tweede klasse.


Steenwijk-4 speelde de laatste wedstrijd – ook om het kampioenschap – tegen Wolvega-2 dat tot nu toe met sterke spelers als Heite, Cnossen en Wassenaar teleurstelde in de competitie. Aangezien een dag eerder Bakkeveen-1 thuis met 3-1 won van Drachten-1 hadden de Steenwijkers voldoende aan 1 bordpunt om ook de vlag te kunnen uithangen. En het werd flink spannend omdat Ramon Kuiters en Lauren Vis goede stellingen niet konden behouden en samen slechts een half punt binnenhaalden, terwijl Kristian Bokhorst en Pieter van der Zee in moeilijker posities verkeerden. Het geluk was met Kristian die tegen Meine Wassenaar nog net een remise uit het vuur kon slepen.

Ramon en Meine werden met 6 uit 8 topscorer in hun klasse. 

Op de foto ontbreekt teamgenoot Hayo de Vries, die in de laatste ronde niet speelde.


Steenwijk-5 verloor in dezelfde klasse met 1-3 van Drachten-2 en degradeert naar de derde klasse. Steenwijk-6 speelt in de laatste ronde tegen Lemmer-2 een strijd om de voorlaatste plaats.