Zinderende beslissingsavond

De nieuwe opzet van de onderlinge competitie van Schaakclub Steenwijk heeft zijn vruchten afgeworpen. De spanning was te snijden tijdens de 12e en laatste ronde van de herfstcompetitie. Er was voor elk wat wils want er moesten op drie punten nog beslissen vallen.


Dat Kristian Bokhorst herfstkampioen in de B-groep zou worden en dat Anton Ponne met hem zou promoveren naar Groep A stond al vast, maar de strijd om promotieplaatsen 3 en 4 moest in de laatste ronde beslist worden. Martinus Scheeringa verzamelde al wel 7,5 punt maar kon nog voorbijgestreefd worden door Gerbrand Wijbenga, Robert Rubertus en Geert Duiven.

Rubertus ging echter in een tactisch spel vol penningen ten onder tegen Gerrit Schoenmaker en schakelde zo zichzelf uit, en dat deed ook Gerbrand Wijbenga die verzuimde zijn pionnenvoordeel tegen Scheeringa tijdig uit te buiten den “door de klok”te gaan. Lachende derde was Geert Duiven die resoluut Anton Ponne van het bord speelde.

Met de jonkies Bokhorst en Ponne promoveren dus oudgedienden Scheeringa en Duiven naar groep A.


Deze vier nemen de plaatsen in van Marcus Pliester, Frans van Emst , Meine Wassenaar en Roel Kreulen. Pliester nam niet deel aan de onderlinge competitie en was bij voorbaat degradant. Van Emst schoot met zijn remise tegen Peter de Korver niet veel op want ook zijn 4,5 punt betekende degradatie . Ook Wassenaar baatte zijn winst op Jon Derks niet: hij bleef eveneens steken op 4,5 punt. De laatste degradant kwam uit het rijtje van spelers met 5 punten en Roel Kreulen bleek na herberekening door de competitieleider “het haasje”. Pelle Sassen, Peter de Korver en Jon Derks bleven hem op weerstandpunten voor al ging dat in het geval van Sassen maar om een halfje.


Ook een half weerstandpunt zou beslissen over het herfstkampioenschap in groep A. Auke van Urk trok met wit fel in de aanval tegen Jan de Smidt en wimpelde dienst remiseaanbod af. Toen De Smidt met toren en dame de achterste linies van Van Urk kon binnendringen werd dat laatstgenoemde fataal. Dick Stavast kwam moeilijk te staan tegen Dick Teunis in een strijd van toren en pion tegen paard en loper. Hij accepteerde het remise aanbod en daarmee zijn nederlaag, want de uitkomst van de partij tussen Hans Kemperman en Lauren Vis was nu beslissend. Bij winst van een van de twee was die winnaar kampioen en bij remise zou dat Kemperman zijn, jawel, op een half weerstandpunt. Het werd remise en daarmee werd Kemperman herfstkampioen-2023. Lauren Vis eindigde – zeer verdienstelijk en ook op hogere weerstand – als derde voor Van Urk.


In de komende wintercompetitie telt de A-groep nu maar liefst 5 jongelingen. Xaveer Blok bewees nog eens zijn kunnen door Ramon Kuiters naar een nederlaag te spelen, en Louis Beuving handhaafde zich eenvoudig. Pelle Sassen ontkwam weliswaar nipt aan degradatie maar met Kristan Bokhorst en Anton Ponne er bij doet de schaakjeugd nog massaler een greep naar de macht.