Persbericht Herfstcompetitie

Gezien de stijging van het aantal leden in het afgelopen seizoen heeft Schaakclub Steenwijk gekozen voor een andere opzet van de clubcompetitie. Werden de spelers voorheen ingedeeld in één groep, vanaf september wordt gespeeld in 2 groepen van 20 spelers. Het voordeel daarvan is – onder andere – dat in de loop van het seizoen tweemaal gepromoveerd en gedegradeerd kan worden – telkens door maar liefst 4 spelers -, hetgeen naar verwachting van competitieleider Geert Duiven meer strijd zal opleveren. Voor de aanstormende jeugd ook een kans om zich sneller te meten met de toppers.
Nadat vorig jaar Xaveer Blok al doorgedrongen was tot de kopgroep en meespeelde om het clubkampioenschap, hebben inmiddels ook Louis Beuving en Pelle Sassen de stap naar groep A gezet. Overigens lieten ook wat oudere nieuwkomers als Ramon Kuiters en Lauren Vis zich die kans niet ontnemen. Oudgedienden als Meine Wassenaar, Roel Kreulen en Frans van Emst moeten alle zeilen bijzetten in de komende 3 ronden om in hun kielzog te blijven en degradatie af te wenden.
Regerend kampioen Dick Stavast liep inmiddels al tegen drie nederlagen op. Nick Jhirad , Hans Kemperman en Lauren Vis bezorgden hem een nul, en in de strijd om de eerste periodetitel mengt zich uiteraard ook oud-kampioen Auke van Urk die samen met Kemperman de lijst aanvoert met 6 uit 9..

Bij groep B voegden zich na de competitiestart nog twee nieuwe leden – de wat oudere Ronald Brink en Herman Boeren – waardoor in die groep 22 spelers meedingen naar promotie. Jongeling Kristian Bokhorst voert hier na 9 van de 12 ronden de lijst aan met 7 punten ruim voor Anton Ponne en Robert Rubertus met 6. Bokhorst lijkt zeker van promotie.
Gerbrand Wijbenga, Niek Strampel, Geert Duiven en Martinus Scheeringa volgens met 5,5 en de vierde promovendus zal waarschijnlijk uit hun gelederen komen, nu Hayo de Vries en Gerrit Schoenmaker met 4,5 op achterstand zijn gezet.

Het eerste deel van de onderlinge competitie loopt nog tot eind november, waarna een herindeling volgt met promotie en degradatie, en aansluitend deel twee van weer 12 ronden en eenzelfde procedure. Begin maart 2024 volgt de laatste herindeling van het seizoen en dan zal de strijd om de clubtitel en het lentekampioenschap in alle hevigheid ontbranden.