Bijzondere schaakmiddag in Steenwijk





Op zaterdag 9 februari a.s. zal een bijzondere schaakmiddag plaatsvinden in Ons Dorpshuis te Onna, het speellokaal van schaakclub Steenwijk.



Voor het eerst in de geschiedenis zullen daar schaakwedstrijden gehouden worden in het kader van de landelijke bond, de KNSB. Met ingang van het seizoen 2018-2019 immers vormen schakers van Heerenveen, Wolvega en Steenwijk onder de combinatienaam TjongerAaLinde (TAL) twee achttallen die spelen in de landelijke 4e en 5e klasse. Op die wijze proberen deze kleinere clubs een vuist te maken tegen teams uit Leeuwarden, Groningen, Assen en Zwolle.



De thuiswedstrijden werden eerder gespeeld in Wolvega maar nu de locatie daar is vervallen wordt voor de verdere thuiswedstrijden uitgeweken naar Ons Dorpshuis.



Het eerste TAL-team zal het op 9 februari opnemen tegen GroningerCombinatie 3, en het tweede tegen ZZS! 1 uit Zwolle. Beide tegenstanders zijn medekoplopers terwijl de TAL-teams respectievelijk de 4e en 3e plaats bezetten. Dat belooft dus een aantal spannende partijen op te leveren aan de 2x 8 borden.





Van de drie Rapidschaakavonden die in Steenwijk gespeeld worden in dit seizoen zijn er inmiddels twee gespeeld. Auke van Urk heeft met 7,5 uit 8 daarin “een straatlengte” voorsprong van 1,5 punt opgebouwd op nummer twee, Henk van Dijk, die in 2016 Rapidkampioen was. Liefst 2,5 punt voorsprong heeft hij op een 5-tal verdere achtervolgers, waaronder Michiel Rensen ,kampioen in 2015 en Matthijs Kuijpers, kampioen in 2018. Met 4,5 volgt een verder peloton met in haar gelederen Dick Stavast, kampioen in 2017. Van Urk , driemaal eerder kampioen in deze tak van schaaksport, won de titel voor het laatst in 2013 en lijkt op weg om zijn vierde titel te pakken. De ontknoping volgt op 26 februari a.s. wanneer de derde en laatste ronde wordt gespeeld.