3 in 1

Voor Schaakclub Steenwijk zitten de bondswedstrijden voor het seizoen 2014-2015 er op.

Afgelopen week speelden alle drie de teams hun laatste wedstrijden.

Het tweede team handhaafde zich – met gemak - op plaats vier van klasse 2B in de ontmoeting tegen Enmmeloord2. Alle witspelers – in bordvolgorde Yun-Che Hu, Jaap van der Hulst, Pieter van der Zee en Martinus Scheeringa– wonnen en de zwartspelers Geert Duiven, Ingrid Jansen en Gerrit Schoenmaker deden hun plicht met remises.  Alleen kopman Frans van Emst deelde minder in de vreugde: hij verloor van de coming-man uit Emmeloord: Shabaz Alavi.

Het eerste team trad aan op de gezamenlijke speelzaterdag van 1e- en promotieklasse van de Friese bond tegen Emmeloord1. Voor handhaving in  de promotieklasse zou – uitgaande van verlies van Drachten dat tegen titelpretendent Philidor3 moest aantreden – een verlies met 2 à 3 bordpunten wel   volstaan, gokte teamleider Jon Derks. En dat bleek  juist:  alhoewel Schaakwoude2  vocht voor de laatste kans op lijfsbehoud en Heerenveen versloeg met 4,5 tegen 3,5  scoorde  Steenwijk voldoende bordpunten, namelijk  3,5.  Het enige –reglementaire - winstpunt kwam op naam van Wolter Visscher die te horen kreeg dat  zijn tegenstander die ochtend  plotsklaps naar het ziekenhuis was gegaan. Remises waren er voor Auke van Urk, Henk  van Dijk ( de langstlopende partij van de middag) , Jon Derks, Jan de Smidt en Frans van Emst.  Schaakwoude1 werd kampioen door met 6-2  te winnen van Franeker/Harlingen nadat  Philidor3 met dezelfde cijfers van Drachten had gewonnen. Het ene  bordpunt meer , behaald  eerder dit seizoen, gaf de doorslag.  Dat het een spannende schaakmiddag  was mag duidelijk zijn, nu zowel  kampioenschap als degradatie  werd  beslist op bordpunten.

 In de eerste klassen werden resp. WES/Wolvega  en DeDonger /Dokkum kampioen,  en tegen die clubs  zal Steenwijk1 in 2015-2016 dus (weer) aantreden.

Voor het derde team stond er niets meer op het spel in de thuiswedstrijd tegen Bakkeveen2 dat inmiddels kampioen was geworden in klasse3.  Teamcaptain Oeds  Dijkstra moest verstek laten gaan  wegens  gezondheidsproblemen en vervanger Roelof Kreulen had naast zichzelf  Bert Dassen, Dimitri  Delsman en Charrel Brandenburg  geselecteerd .  Dat bleek een "gouden greep" want weliswaar verloor Brandenburg door een plotseling mat terwijl hij  met een overmacht  aan pionnen naar de overkant opstoomde,  en moest Kreulen zelf remise accepteren,  zijn beide kopmannen wonnen met overmacht zodat kampioen Bakkeveen met een 2,5-1,5 nederlaag huiswaarts keerde.