Schaaksimultaan in Wolvega

 

Terwijl de rest van Nederland wachtte op het 8-uur-journaal ,wachtten 30 schakers op de komst van Loek van Wely die in het kader van het 75-jarig clubjubileum van WES-Wolvega een simultaan zou verzorgen. Hij had de duur van de autorit uit Brabant op de vrijdagnamiddag kennelijk niet goed ingeschat (en wist nog niet wat hem 's nachts op de terugweg naar  Tilburg te wachten stond).

 

Eenmaal aanwezig en begonnen toonde hij zich een prettig, maar sterk en doeltreffend  spelend tegenstander. De "joker" kon ingezet worden, eenmaal per deelnemer, om raad te vragen, waarbij de 7-voudig en regerend Nederlands schaakkampioen aangaf dat zijn ervaring  geleerd had dat het dan vaak al te laat was …

 

Onder de 30 deelnemers 10 schakers van Schaakclub Steenwijk, een mooie afvaardiging.

 

Ingrid Jansen was – toen al een kleine 10 partijen gewonnen waren door Van Wely - de eerste die een remise in de wacht sleepte in een stelling met materieel voordeel.  Er zouden er nog maar 2 volgen, en geen enkele amateurschaker zou winnen. Loek had ook al aangekondigd geen remises – laat staan winst – weg te geven: "don't even think about it".  Gerald Bouw

 
Dit album bevat 4 foto's en blijft beschikbaar op SkyDrive tot 30-4-2015.
   
deed nog wel een poging maar moest genoegen nemen met ruim 30 zetten en de aanmoedigingsprijs.

 

Dat ook de 2 andere remises mee gingen naar Steenwijk – althans Tuk en Vledder- was een fraaie prestatie van de Steenwijker afvaardiging. Auke van Urk offerde een stuk voor tegenspel maar Van Wely gaf dat schielijk terug, en Henk van Dijk kan zeer tevreden terugzien op zijn eerste Wolgagambiet.

 

Voor de 3 remisespelers waren er prijzen van zowel WES als van Van Wely, alsmede een gesigneerde foto. Inmiddels wees de klok na enen aan. De grootste verrassing wachtte buiten want ten noorden van Steenwijk bleek het stevig gesneeuwd te hebben en de thuisreis moest dan ook "kruipend" worden uitgevoerd. Zij die vrijdag nog weer tijdig bij een werkgever moesten zijn zullen een korte nacht genoten hebben …..